Քաղցկեղը ժամանակակից ամենավտանգավոր հիվանդություններից մեկն է, որը ամեն տարի խլում է միլիոնավոր կյանքեր։ Չնայած քաղցկեղի զարգացման վրա ազդում են բազմաթիվ գործոններ՝ գենետիկա, էկոլոգիա և կենսակերպ, սննդակարգը էական դեր է խաղում։ Որոշ սննդամթերքներ, հատկապես կանոնավոր կամ չափից շատ օգտագործելիս, կարող են մեծացնել չարորակ ուռուցքների զարգացման ռիսկը։ Ստորև ներկայացված են սննդամթերքները, որոնցից պետք է զգույշ լինել։
Կարմիր միսի չափից շատ օգտագործումը
Տավարի, խոզի և գառան միս՝ չափից շատ օգտագործելու դեպքում Շաքարի օգտագործումը նույնպես կապված է հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ։ Բարձր ջերմաստիճանում տապակումը (օրինակ՝ գրիլ կամ տապակում) հատկապես վնասակար է, քանի որ արտադրում է վնասակար միացություններ, ինչպիսիք են հետերոցիկլիկ ամինները և պոլիցիկլիկ արոմատիկ ածխաջրածինները:
Վերամշակված միս
Մսի վերամշակված մսի օրինակներ են երշիկեղենը, հոթ-դոգերը, խոզապուխտը և բեկոնը, որոնք Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) դասակարգել է որպես I խմբի քաղցկեղածին նյութեր։ Այս սննդամթերքները հաճախ պարունակում են նիտրիտներ և նիտրատներ, որոնք եփելիս կարող են վերածվել քաղցկեղածին նյութերի՝ նիտրոզամինների։ Կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։
Տապակած սնունդ և արագ սնունդ
Չիպսերը, կարտոֆիլի ֆրին և բլիթները ոչ միայն դատարկ կալորիաների և տրանս ճարպերի աղբյուրներ են, այլև պոտենցիալ քաղցկեղածին նյութեր: Երբ օսլայով հարուստ սնունդը տապակվում է բարձր ջերմաստիճանում, առաջանում է ակրիլամիդ, որը կենդանիների վրա կատարված ուսումնասիրություններով ապացուցված քաղցկեղածին նյութ է:
Սննդամթերք, որը հարուստ է կոնսերվանտներով և արհեստական հավելումներով
Շատ վերամշակված սնունդ, պահածոյացված սնունդ և նախուտեստներ պարունակում են մոնոնատրիումի գլուտամատ, արհեստական գունանյութեր, համեմունքներ և կայունացուցիչներ, որոնց անվտանգությունը լիովին ապացուցված չէ: Այս նյութերից մի քանիսը որոշակի պայմաններում կարող են մուտացիաներ առաջացնել բջիջներում:
Ոչ մի սնունդ ինքնին քաղցկեղ չի առաջացնում, բայց դիետան առաջացնում է: Ընդհանուր առմամբ, քաղցկեղը զգալի ազդեցություն ունի ընդհանուր առողջության վրա: Առողջ սննդակարգը, անառողջ սովորություններից խուսափելը և ինքներդ ձեզ հոգ տանելը կարևոր քայլեր են քաղցկեղի կանխարգելման ուղղությամբ: