Վիրաբույժ Գամիդ Աբդուլմեժիդովը բացատրել է ստամոքսի փոքրացման վիրահատությունից հետո վերականգնման ուղեցույցներին չհետևելու հնարավոր հետևանքները։
Նա «Լենտա»-ի հետ զրուցել է ոչ պատշաճ վերականգնման և չափից շատ ուտելու վտանգավոր հետևանքների մասին։
Աբդուլմեժիդովը ընդգծել է, որ վիրահատությունից հետո առաջին երկու-երեք ամիսները հատկապես կարևոր են պատշաճ վերականգնման համար։ Այս ժամանակահատվածում ստամոքս-աղիքային տրակտը վերակառուցվում է, ուստի կարևոր է հետևել սննդակարգի, դանդաղ ուտել և ընտրել փափուկ, նուրբ սնունդ, որը հեշտ մարսվող է։ «Վիրահատությունից հետո ստամոքսի գերլցվածությունը կարող է հանգեցնել ցավի, սրտխառնոցի և փսխման։ Սա հատկապես վտանգավոր է վաղ փուլերում, քանի որ կարերը դեռ լիովին լավացած չեն լինում, և չափազանց լարվածությունը կարող է հանգեցնել դրանց պատռվածքի կամ բորբոքման», - զգուշացրել է բժիշկը։
Ավելին, նույնիսկ փոքր, բարձր կալորիականությամբ սնունդը կարող է չեղարկել վիրահատության արդյունքներն ու հանգեցնել ավելորդ քաշի։
Եթե ստամոքսը փոքրացվել է շունտավորման վիրահատության միջոցով, սննդի արագ ներթափանցումը աղիքներ կարող է առաջացնել այսպես կոչված «դեմփինգի համախտանիշ», որը բնութագրվում է ուժեղ լուծով, ցավերով և թուլությամբ։ Սա սովորաբար տեղի է ունենում, երբ մարդը շատ արագ է ուտում կամ լավ չի ծամում սնունդը։
Աբդուլմեժիդովը հավելել է, որ սննդի խորհուրդ տրվող քանակի ցանկացած ավելցուկ հանգեցնում է փսխման։
