Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Բժիշկը զգուշացրել է քաղցրավենիքով թեյ խմելու վտանգավոր հետևանքների մասին

Blog Image

Ավանդական սովորությունը՝ թեյ խմել քաղցրավենիքի, տորթերի և այլ քաղցրեղենի հետ, կարող է լուրջ հիվանդությունների զարգացման պատճառ դառնալ, այս մասին «Սպուտնիկ» ռադիոկայանին տված հարցազրույցում ասել է ընտանեկան բժիշկ ու գաստրոէնտերոլոգ Նիկիտա Խարլովը։

Մասնագետի խոսքով՝ քաղցրավենիք ուտելով՝ մենք «սնուցում» ենք ոչ միայն մեզ, այլև մեր աղիքներում եղած մանրէներին։

«Պարզվում է, որ մենք միկրոֆլորան սնուցում ենք ավելորդ ածխաջրերով, և ժամանակի ընթացքում դա կարող է հանգեցնել քրոնիկ վարակի զարգացմանը։ Սա, իր հերթին, դանդաղորեն կքայքայի իմունային համակարգը՝ հանգեցնելով ավելի շատ հիվանդությունների զարգացմանը։ Օրինակ՝ քաղցրավենիք ուտելու հետևանքով միկրոֆլորայի բազմացման պատճառով մարդը կարող է զարգացնել քրոնիկ տոնզիլիտ կամ բակտերիալ գերաճի համախտանիշ, որից ներկայումս տառապում են շատերը», - բացատրել է Խարլովը։

Ավելին, ածխաջրերի ավելցուկը կարող է հանգեցնել ճարպակալման և 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման։

«Քաղցրավենիքի մեջ ածխաջրերի ավելցուկը կբարձրացնի օրգանիզմում ինսուլին հորմոնի մակարդակը, ինչը կանխում է ճարպի արտազատումը բջիջներից: Եթե ինսուլինի մակարդակը բարձր է, մարդը չի կարող մոբիլիզացնել ճարպը այրելու համար: Ավելին, մարմինը կարող է զարգացնել ինսուլինի նկատմամբ զգայունության նվազում, իսկ ինսուլինային դիմադրությունը 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացում է», - բացատրել է բժիշկը։

Նա նաև զգուշացրել է քաղցրավենիքի կանոնավոր օգտագործման դեպքում համի ընկալման փոփոխության մասին։

«Ուղեղը սովորում է սիրելի համի մեծացված չափաբաժնին, և այդ դեպքում մնացած բոլոր սննդամթերքները թվում են պակաս գրավիչ, ավելի անհամ: Որոշ ժամանակ է պահանջվում՝ մի քանի շաբաթ կամ նույնիսկ ամիս, որպեսզի համային ընկալիչները և ուղեղը հրաժարվեն քաղցրավենիքի, տորթերի և կոնֆետների չափազանցված համից», - շեշտել է Խարլովը։

Send