Կաթնամթերքը կարող է ոչ միայն բարելավել առողջությունը, այլև վնասել այն, ըստ սննդաբան Մարգարիտա Կորոլևայի։
Բժշկի խոսքով՝ կաթը և կաթի հիմքով պատրաստված մթերքները կարող են առաջացնել աուտոիմունային խանգարումներ, հաճախակի մրսածություն, թուլացած անձեռնմխելիություն և մի շարք մաշկային հիվանդություններ։
Նման հետևանքները հազվադեպ չեն։ Դրանք առաջանում են, քանի որ կենդանական կաթը վատ է մարսվում մարդու օրգանիզմի կողմից։ Կաթը լիովին չի մարսվում, և դրա մի մասը մնում է աղիքներում։
Կաթի օգտագործմանը ի պատասխան օրգանիզմը ուժեղ արձագանքում է։ Այս ռեակցիան դրսևորվում է տարբեր ձևերով։ Կարող են զարգանալ մաշկի հիվանդություններ, վահանաձև գեղձի խանգարումներ, հոդերի խնդիրներ և ներքին օրգանների աուտոիմունային խնդիրներ։
«Երբ հիվանդները դիմում են բժշկի՝ իրենց հիվանդության պատճառները պարզելու համար, պարզվում է, որ կաթնամթերքը այդ խնդիրներին նպաստող գործոններից մեկն է», - «Սպուտնիկ» ռադիոյին ասել է Մարգարիտա Կորոլևան։
Կաթի նկատմամբ այս ռեակցիայի մեկ այլ պատճառն այն է, որ ֆերմերները կաթնատու կենդանիներին (օրինակ՝ կովերին) կերակրել են ոչ բնական սննդով՝ տալով նրանց հավելումներ՝ նրանց կյանքը երկարացնելու և արագ աճը խթանելու համար։ Սա ուղղակիորեն ազդում է արտադրանքի վերջնական որակի վրա։
Սննդաբանը խորհուրդ տվեց բոլորին թեստ հանձնել՝ պարզելու համար, թե որ սննդամթերքի նկատմամբ են ալերգիա ունենում։
