Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ոչ միայն օգուտներ. ի՞նչ կպատահի, եթե ամեն օր ավոկադո ուտեք

Blog Image

Ավոկադոյի տոստ նախաճաշի համար, գուակամոլե՝ ընթրիքի համար, կանաչ սմուզի՝ որպես խորտիկ. ավոկադոն դարձել է ժամանակակից մարդու սննդակարգի հիմնական բաղադրիչը, ով հոգ է տանում իր առողջության մասին։

Բայց հնարավո՞ր է չարաշահել այս առողջարար մթերքը։ Եկեք պարզենք, թե ինչ կպատահի ձեր մարմնի հետ, եթե ավոկադոն դարձնեք ձեր ամենօրյա ճաշացանկի մաս։

Ավոկադոյի ամենօրյա օգտագործումը կարող է շոշափելի օգուտներ բերել մարմնին իր յուրահատուկ կազմի շնորհիվ։

Ավոկադոյի օգտակար հատկությունները
1. Սիրտը կասի «շնորհակալություն»։
Սա ավոկադոյի հիմնական առավելությունն է։ Այն հարուստ է մոնոհագեցած ճարպերով, մասնավորապես՝ օլեինաթթվով (նույնը, ինչ ձիթապտղի յուղում)։ Այս «լավ» ճարպերը օգնում են նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի (LDL) մակարդակը և բարձրացնել «լավի» (HDL) մակարդակը։

Բացի այդ, ավոկադոն չեմպիոն է կալիումի պարունակությամբ, որը կարևոր դեր է խաղում արյան ճնշման կարգավորման և սրտանոթային առողջության պահպանման գործում։

2. Վառելիք ուղեղի համար։
Մեր ուղեղը բաղկացած է մոտ 60% ճարպից, ուստի ավոկադոյից ստացված առողջարար ճարպերը նման են որակյալ վառելիքի մեքենայի համար։

Դրանք բարելավում են ուղեղի արյան շրջանառությունը, իսկ K վիտամիններն ու ֆոլաթթուն նպաստում են ճանաչողական գործառույթների բարելավմանը, ինչպիսիք են կենտրոնացումը և հիշողությունը։

B վիտամինները, որոնք նույնպես առկա են ավոկադոյում, օգնում են պայքարել սթրեսի դեմ և պահպանել նյարդային համակարգի կայունությունը։

3. Բոնուս գեղեցկության և մարսողության համար։
Ավոկադոն հարուստ է մանրաթելով (մոտ 7-10 գրամ մեկ մրգի համար), որը անհրաժեշտ է աղիքների առողջության համար։

Այն սնուցում է օգտակար մանրէները, նպաստում է աղիքների կանոնավոր աշխատանքին և օգնում է ավելի երկար պահպանել հագեցվածության զգացումը։

E և C վիտամինները գործում են որպես հակաօքսիդանտներ՝ պաշտպանելով մաշկը վաղաժամ ծերացումից և տալով այն առողջ փայլ։

Բոլոր օգտակար հատկություններից անկախ, ավոկադոյի ամենօրյա օգտագործումը ունի իր նրբությունները, որոնք չի կարելի անտեսել։

Թակարդակներ. ի՞նչն է կարևոր հիշել։
1. Կալորիական ռումբ։
Ավոկադոն շատ բարձր կալորիականությամբ մթերք է։ Մեկ միջին չափի միրգը (մոտ 200 գ) կարող է պարունակել 250-320 կկալ, որը համեմատելի է բրնձով հավի կրծքամսի փոքր բաժնի կամ նույնիսկ շոկոլադե սալիկի հետ։

Եթե պարզապես ձեր սովորական սննդակարգին ավելացնեք ամբողջական ավոկադո՝ առանց որևէ այլ բան հանելու, ապա ռիսկի եք դիմում կալորիաների ավելցուկ ստանալու և, որպես արդյունք, քաշ հավաքելու։

Ավոկադոն ներառեք ձեր օրական կալորիականության մեջ՝ դրանով փոխարինելով այլ ճարպեր (օրինակ՝ կարագ տոստի վրա կամ մայոնեզ՝ աղցանի մեջ) և չավելացնելով այն չափից շատ։

2. Ազդեցությունը լյարդի վրա. առասպել, թե՞ իրականություն։
Հաճախ կարող եք հանդիպել մտահոգությունների, որ ճարպային մթերքները վնասակար են լյարդի համար։ Ավոկադոյի դեպքում սա ավելի շուտ առասպել է։

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ մոնոհագեցած ճարպերը, ընդհակառակը, կարող են օգտակար լինել ոչ ալկոհոլային ճարպային լյարդի հիվանդություն (ՈՃԼՀ) ունեցող մարդկանց համար։

Ավոկադոն պարունակում է գլուտատիոն՝ հզոր հակաօքսիդանտ, որը օգնում է լյարդին զտել վնասակար նյութերը և պաշտպանում է նրա բջիջները վնասումից։

Ավոկադոի որոշակի տեսակների սերմերի և տերևների յուղը կարող է վնաս հասցնել լյարդին, բայց դա չի վերաբերում մրգի միջուկը ուտելուն։ Մարդկանց մեծամասնության համար ավոկադոն անվտանգ է և նույնիսկ օգտակար լյարդի համար։

3. Անհատական անհանդուրժողականություն։
Որոշ մարդկանց մոտ ավոկադոն կարող է փքվածություն և անհարմարություն առաջացնել՝ FODMAP-ների՝ կարճ շղթայով ածխաջրերի բարձր պարունակության պատճառով, որոնք վատ են ներծծվում աղիքներում։

Նաև, չնայած հազվադեպ է լինում, ավոկադոյի նկատմամբ ալերգիա է առաջանում, հատկապես լատեքսի նկատմամբ ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ (այսպես կոչված «լատեքսային մրգի համախտանիշ»)։

Դատավճիռ. Այսպիսով, ուտել, թե՞ չուտել ամեն օր։
Այո, հնարավոր է և նույնիսկ առողջարար է ամեն օր ավոկադո ուտել, բայց միայն այն դեպքում, եթե պահպանեք «ոսկե միջինը»։

Առողջ մարդկանց մեծամասնության համար իդեալական օրական չափաբաժինը կեսից մինչև մեկ ամբողջական միջին չափի ավոկադո է։

Այս քանակը թույլ կտա ձեզ ստանալ բոլոր օգուտները ձեր սրտի, ուղեղի և մաշկի համար՝ առանց ձեր սննդակարգը ավելորդ կալորիաներով ծանրաբեռնելու։

Գլխավորը՝ լսել ձեր մարմնին և ավոկադոն համարել ոչ թե համընդհանուր դեղամիջոց, այլ հավասարակշռված և բազմազան սննդակարգի մաս։

Այսպիսով, վայելեք ձեր ավոկադոյի տոստը՝ գիտակցելով, որ ձեր մարմնին հիանալի նվեր եք տալիս՝ ողջամտության սահմաններում

Send