Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ի՞նչ կփոխվի, երբ դադարեք շաքար ավելացնել առավոտյան սուրճին

Blog Image

5 գիտական պատճառ, թե ինչու է առավոտյան սուրճի մեջ շաքարի առկայությունը խանգարում արթուն մնալուն:

Առավոտյան շաքարը առաջացնում է գլյուկոզայի և ինսուլինի կտրուկ բարձրացում, որին հաջորդում է էներգիայի նույնքան կտրուկ անկում 1-2 ժամ անց:

Շաքարի և սուրճի համադրությունը մեծացնում է կորտիզոլի արտազատումը, որը կարող է անհանգստություն, սրտի հաճախության արագացում և հոգնածություն առաջացնել ճաշի ժամին։

Առավոտյան շաքարի անընդհատ օգտագործումը նվազեցնում է ընկալիչների զգայունությունը դոպամինի նկատմամբ, ինչը մեզ դարձնում է պակաս դիմացկուն սթրեսի և գրգռվածության նկատմամբ։

Քաղցր սուրճը կեղծ հագեցվածության զգացում է ստեղծում, ինչը ստիպում է ձեզ բաց թողնել լիարժեք նախաճաշը, իսկ ավելի ուշ՝ զգալ քաղցի «պոռթկում»։

Շաքարը խանգարում է աղիքային միկրոբիոտայի բնականոն գործունեությանը, ինչը ազդում է վիտամինների կլանման և էներգետիկ կայունության վրա։Ը

Ի՞նչ կփոխվեի, երբ դադարեք քաղցր սուրճ խմել.

– Առավոտյան կարթնանաք ավելի հեշտ եւ չեք ասի` ես չեմ ուզում արթնանալ, երեւի «ևս 5 րոպե» ավել պառկեմ։

– Ճաշի ժամին դուք ուժի կորուստ չեք զգա և արագ խորտիկ ուտելու ցանկություն չեք ունենա։

– Ժամը 12:00-ից առաջ «անհիմն գրգռվածության» զգացողությունն անհետանում է:

– Զարկերակային ռիթմն դառնում է ավելի կանոնավոր:

– Մարսողությունը բարելավվում է, նախաճաշից հետո ծանրության զգացումը անհետանում:

– Սովորություն է դառնում ուտել իսկական նախաճաշ, այլ ոչ թե պարզապես սուրճ ըմպել:

Ինչո՞ւ է այն աշխատում

Առավոտյան սուրճն ինքնին խթանիչ է։ Շաքարը ուժեղացնում է ազդեցությունը, բայց ոչ երկար։

Շաքարի մակարդակի նվազում, կայուն էներգիա և կենտրոնացում։

Առանց քաղցր սուրճի, իսկական նախաճաշի ախորժակ է առաջանում, և սա կայուն օրվա հիմքն է։

 Լյարդը և ենթաստամոքսային գեղձը ավելի քիչ սթրես են ստանում և ավելի արդյունավետ են աշխատում։

Փորձեք ինքներդ ձեզ. ինչպե՞ս է ձեր մարմինը արձագանքում շաքարին առավոտյան։

Քաղցր սուրճ խմելուց 1-2 ժամ հետո էներգիայի կորուստ զգո՞ւմ եք։

Հաճախ եք ուզում ավելի շատ սուրճ կամ թեթև նախուտեստ մինչև ժամը 11:00-ն։

Երկրորդ բաժակից հետո նյարդայնացած կամ անհանգիստ եք զգում:

Առանց նախաճաշի «ոլորված» ստամոքսի զգացողություն ունե՞ք։

Դժվար է հանգստյան օրերին արթնանալ առանց սուրճի՞։

Եթե 2 կամ ավելի «այո» եք պատասխանում, փորձեք 7 օր հրաժարվել շաքարից ձեր սուրճի մեջ։ Ոչ թե սուրճից, այլ շաքարից։ Եվ հետևեք, թե ինչպես է ձեր մարմինը արձագանքում։

Եզրակացություն՝ ուրախությունը քաղցրություն չէ։ Դա հավասարակշռություն է:

«Մի դադարեք սուրճ խմելուց, այլ դադարեք դրան մի գդալ հոգնածություն ավելացնելուց։ Եվ ջեր մարմինը կարձագանքի պարզությամբ, ախորժակով և նույնիսկ էներգիայով ամբողջ օրվա ընթացքում»։

Այս հոդվածը գրված է միայն տեղեկատվական նպատակներով։ Այն չի փոխարինում բժշկի այցին, չի ախտորոշում կամ բուժում չի նշանակում։ Հոգ տարեք ձեր առողջության մասին և մի՛ զբաղվեք ինքնաբուժմամբ։

 

 

Send