Հարավային Կորեայից և Չինաստանից գիտնականների մի խումբ կարևոր հայտնագործություն է կատարել քաղցկեղի կանխարգելման ոլորտում: Նրանց աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Frontiers in Immunology կայքում (Front Immunol):
Հետազոտողները սովորական գազարի մեջ հայտնաբերել են զգալի հակաքաղցկեղային ազդեցություն: Մեկ տեսակ ցույց է տվել ամենամեծ արդյունավետությունը հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նվազեցնելու գործում:
Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ գազարի ակտիվ բաղադրիչները ուժեղացնում են ապոպտոզի՝ վնասված բջիջների մահվան, և բորբոքային ցիտոկինների ճնշման համար պատասխանատու գեների արտահայտությունը:
Կենդանիների վրա կատարված փորձերը ցույց են տվել, որ գազարի կանոնավոր օգտագործումը ոչ միայն կանխում է չարորակ ուռուցքների աճը, այլև օգնում է վերականգնել աղիքային միկրոֆլորայի առողջ հավասարակշռությունը:
Գիտնականները նաև նշում են, որ գազարի հակաքաղցկեղային հատկությունները ուղղակիորեն կախված են աճեցման պայմաններից, ներառյալ հողի տեսակը և պարարտանյութերը: