Ոչ ալկոհոլային գարեջուրը և գինին կարող են վնասակար լինել որոշ մարդկանց համար, զգուշացրել է ֆիզիոլոգ Ալեքսանդր Կալյուժինը «Գազետա»-ին։
Ֆիզիոլոգի խոսքով՝ ալկոհոլային ըմպելիքների ոչ ալկոհոլային տարբերակները պարունակում են մոտավորապես 0.5 տոկոս էթիլային սպիրտ, ուստի դրանք խորհուրդ չեն տրվում օգտագործել երեխաների, հղի կանանց, լյարդի հիվանդություն ունեցող մարդկանց կամ ալկոհոլային կախվածության դեմ բուժում ստացողներին։
Ավելին, նման ըմպելիքները կարող են պարունակել շաքարի բարձր պարունակություն։ «Արդյունքում, ոչ ալկոհոլային գարեջրի շշի կամ ոչ ալկոհոլային գինու մեկ բաժակի էներգետիկ արժեքը համեմատելի է քաղցր գազավորված ըմպելիքի հետ։ Սա կազմում է տասնյակ լրացուցիչ կիլոկալորիաներ, որոնք կանոնավոր օգտագործման դեպքում հանգեցնում են քաշի ավելացման և գլյուկոզի ու տրիգլիցերիդների մակարդակի բարձրացման», - զգուշացրել է Կալյուժինը։
Բժիշկը նաև նշել է, որ ոչ ալկոհոլային գարեջուրը և գինին պարունակում են խմորման արգասիքներ, որոնք կարող են առաջացնել մաշկի կարմրություն, գլխացավեր, քթի խցանում ու ստամոքս-աղիքային անհարմարություն։
Ոչ ալկոհոլային գարեջուրը պարունակում է պուրինային միացություններ՝ նյութեր, որոնք օրգանիզմում օգտագործվում են միզաթթու առաջացնելու համար: Միզաթթվի ավելցուկը կարող է պոդագրա և երիկամների քարեր առաջացնել: Կալյուժինն ընդգծել է, որ ոչ ալկոհոլային գարեջուրը հատկապես վտանգավոր է մարսողական խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ գազերը ճնշում են գործադրում ստամոքսի վրա և ուժեղացնում այրոցը և փքվածությունը:
Ավելին, ալկոհոլային խմիչքների ոչ ալկոհոլային տարբերակները խրախուսում են շշի կամ բաժակի հետ թուլանալու սովորությունը, ինչը վնասակար է կախվածություն ունեցողների համար:
