Արդյո՞ք հում հավը պետք է լվանալ պատրաստելուց առաջ: Այս հարցին անդրադարձել են տեխնոլոգները, խոհարարները, բժիշկները, իսկ այժմ նաև գիտնականները։
Շատերը միսը լվանում են ջրով՝ հավատալով, որ դա կմաքրի բոլոր մանրէները: Սակայն ավստրալիացի գիտնականները պարզել են, որ այս սովորությունն իրականում մեծացնում է սննդային թունավորման ռիսկը: Նույն սխալը...
Հոսող ջրի տակ լվանալիս մանրէները միկրոկաթիլներով տարածվում են խոհանոցում: Դրանք ընկնում են սեղանների, լվացարանների, դանակների և չեփված սննդի վրա:
Սալմոնելան և E. coli-ն հում հավի մեջ ամենատարածված մանրէներն են: Այս մանրէները չեն կարող լվանալ ջրով. դրանք ոչնչացվում են միայն բավարար քանակությամբ եփելով: Միսը լվացվել է գործարանում, ուստի տանը ընթացակարգը կրկնելը անիմաստ է:
Ինչպե՞ս վարվել հում հավի հետ:
Թունավորման ռիսկը նվազեցնելու համար կարևոր է միշտ հետևել մի քանի կանոնների.
Հալեցրեք հավը միայն սառնարանում կամ միկրոալիքային վառարանում՝ կանխելով դրա շփումը այլ սննդամթերքների հետ.
Օգտագործեք առանձին կտրատախտակ և դանակ.
Ստուգեք պատրաստի լինելը. ներսը պետք է լինի ամբողջովին սպիտակ, առանց վարդագույն երակների.
Մի՛ վերադարձրեք պատրաստի սնունդը այն ափսեի մեջ, որտեղ նախկինում եղել է հում թռչնամիս։
Բացի այդ, մասնագետները խորհուրդ են տալիս փոխել սպունգերը յուրաքանչյուր 3-5 օրը մեկ, ախտահանել կտրատախտակները և լվանալ ձեռքերը առնվազն 20 վայրկյան հում հավի հետ շփվելուց հետո։
