Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Պե՞տք է լվանալ հավը պատրաստելուց առաջ, թե՞ ոչ․ ի՞նչ են ասում գիտնականները

Blog Image

Արդյո՞ք հում հավը պետք է լվանալ պատրաստելուց առաջ: Այս հարցին անդրադարձել են տեխնոլոգները, խոհարարները, բժիշկները, իսկ այժմ նաև գիտնականները։

Շատերը միսը լվանում են ջրով՝ հավատալով, որ դա կմաքրի բոլոր մանրէները: Սակայն ավստրալիացի գիտնականները պարզել են, որ այս սովորությունն իրականում մեծացնում է սննդային թունավորման ռիսկը: Նույն սխալը...
Հոսող ջրի տակ լվանալիս մանրէները միկրոկաթիլներով տարածվում են խոհանոցում: Դրանք ընկնում են սեղանների, լվացարանների,  դանակների և չեփված սննդի վրա:

Սալմոնելան և E. coli-ն հում հավի մեջ ամենատարածված մանրէներն են: Այս մանրէները չեն կարող լվանալ ջրով. դրանք ոչնչացվում են միայն բավարար քանակությամբ եփելով: Միսը լվացվել է գործարանում, ուստի տանը ընթացակարգը կրկնելը անիմաստ է:

Ինչպե՞ս վարվել հում հավի հետ:
Թունավորման ռիսկը նվազեցնելու համար կարևոր է միշտ հետևել մի քանի կանոնների.

Հալեցրեք հավը միայն սառնարանում կամ միկրոալիքային վառարանում՝ կանխելով դրա շփումը այլ սննդամթերքների հետ.
Օգտագործեք առանձին կտրատախտակ և դանակ.
Ստուգեք պատրաստի լինելը. ներսը պետք է լինի ամբողջովին սպիտակ, առանց վարդագույն երակների.
Մի՛ վերադարձրեք պատրաստի սնունդը այն ափսեի մեջ, որտեղ նախկինում եղել է հում թռչնամիս։
Բացի այդ, մասնագետները խորհուրդ են տալիս փոխել սպունգերը յուրաքանչյուր 3-5 օրը մեկ, ախտահանել կտրատախտակները և լվանալ ձեռքերը առնվազն 20 վայրկյան հում հավի հետ շփվելուց հետո։

 

Send