Շատերը չեն կարող պատկերացնել իրենց օրը առանց մեկ կամ երկու բաժակ սուրճի: Սակայն հաճախ պատահում է, որ սուրճը անխուսափելի է առողջական պատճառներով: Ի՞նչն է փոխարինողը:
Թեյը զբաղեցնում է առաջին տեղը: Թեյը պարունակում է շատ ավելի քիչ կոֆեին, քան սուրճը, ուստի սուրճի նման ազդեցությանը հասնելու համար անհրաժեշտ է խմել շատ ավելի շատ թեյ: Մեկ բաժակ (200 մլ) սև թեյը պարունակում է միջինում 50-80 մգ մաքուր կոֆեին, մինչդեռ նույն քանակությամբ կանաչ թեյը պարունակում է 30-50 մգ: Մատե թեյը նաև գնահատվում է իր խթանող հատկությունների համար:
3.5 գ չորացրած թեյով եփված թուրմը, կախված թրմման ժամանակից, պարունակում է 14-22 մգ կոֆեին 200 մլ-ի համար: Ռուս ֆիզիոլոգ Ի. Պ. Պավլովը ուսումնասիրել է թեյի ազդեցությունը նյարդային համակարգի վրա՝ ցույց տալով, որ թեյը դանդաղեցնում է արգելակումը և ուժեղացնում գրգռվածությունը:
Արյան անոթները լայնանում են, և արյունն ավելի արագ է հոսում դեպի բոլոր օրգաններ: Կանաչ թեյը նույնիսկ ավելի օգտակար է, քանի որ այն արագացնում է նյարդային ազդակների փոխանցումը, բարելավում է արձագանքման ժամանակը, բարելավում է ուշադրությունը և հիշողությունը, ինչպես նաև ֆիզիկական և մտավոր սթրեսին դիմակայելու ունակությունը, ինչպես նաև օրգանիզմը մատակարարում է բազմաթիվ անհրաժեշտ միկրոէլեմենտներով։
Երկրորդ տեղում է կրակե խոտը՝ մաքուր վիճակում կամ այլ խոտաբույսերի (ազնվամորի, վարդի եղունգ, Սուրբ Հովհաննեսի խոտ, հապալասի տերևներ և հատապտուղներ) հետ համատեղ։ Այս ըմպելիքը աշխուժացնում է, օրգանիզմից հեռացնում տոքսինները և բարելավում նյութափոխանակությունը։
Երրորդ տեղում է աշխուժացնող խոտաբույսը՝ կոճապղպեղը (հատկապես կիտրոնի և մեղրի հետ համատեղ)։ Սննդաբան Ա. Կունիցինի խոսքով՝ աշնանային և ձմեռային ցրտերի և վարակների սեզոնին այս ըմպելիքը շատ օգտակար է, քանի որ այն տաքացնում է, խթանում է օրգանիզմի իմունային պատասխանը և բարելավում ուղեղի աշխատանքը։
Մի մոռացեք նաև բնական կակաոյի մասին, որը հարուստ է մագնեզիումով, կալցիումով, ցինկով և երկաթով։
Սուրճը հաճախ փոխարինվում է ցիկորիով, որն ունի մի փոքր դառը համ, բայց, ի տարբերություն սուրճի, կոֆեին չի պարունակում:
Այնուամենայնիվ, միշտ լավ գաղափար է խորհրդակցել բժշկի հետ՝ նախքան սուրճի որևէ փոխարինիչ (կամ սուրճը) օգտագործելը։
