Նռան տեսակները տարբերվում են համով և գույնով, բայց բոլորը պարունակում են արժեքավոր վիտամիններ և միկրոտարրեր։ Նուռը հատկապես օգտակար է ցուրտ եղանակին։ Այն ձեր սննդակարգում ներառելը օգնում է ամրապնդել մարմինը և պահպանել առողջությունը մի քանի մակարդակներում։
Օգնություն մարսողությանը
Նուռը խթանում է ֆերմենտների արտազատումը և արագացնում մարսողությունը։ 100 գրամի մեջ ընդամենը 70 կիլոկալորիա ունենալով՝ այն ցածր կալորիականությամբ միրգ է։ Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ նռան պոլիֆենոլները մեծացնում են օգտակար լակտո- և բիֆիդոբակտերիաների քանակը աղիքներում։ Մեծահասակների համար օպտիմալ դոզան օրական մեկ նուռ կամ կես բաժակ թարմ քամած հյութ է։ Հյութը կարող է նոսրացվել ջրով։
Հեմոգլոբինի մակարդակի բարձրացում
Նուռը նպաստում է երկաթի համալրմանը և հեմոգլոբինի նորմալ մակարդակի պահպանմանը.
Տղամարդիկ՝ 130–160 գ/լ
Կանայք՝ 120–150 գ/լ
Երկաթի անբավարարությունը առաջացնում է թուլություն, գլխապտույտ և սրտխառնոց: Նռան հյութի մեջ հեշտությամբ ներծծվող երկաթը վերականգնում է արյան բջիջները, մինչդեռ հակաօքսիդանտները պաշտպանում են կարմիր արյան բջիջները և նպաստում ֆերմենտների և ամինաթթուների տեղափոխմանը:
Առողջ սիրտ և արյան անոթներ
Նռան հակաօքսիդանտները ամրացնում են անոթային պատերը և օգնում են իջեցնել արյան ճնշումը: Դրանք օգնում են նվազեցնել «վատ» խոլեստերինը՝ նվազեցնելով աթերոսկլերոզի ռիսկը: Նռան կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է սրտանոթային համակարգի օպտիմալ գործունեությանը:
Մաշկի երիտասարդացում և արյան ճնշման նորմալացում
Նռան հատիկները և դրանց թաղանթները պարունակում են F և E վիտամիններ: Հյութը և եթերային յուղերը օգտագործվում են կոսմետոլոգիայում մաշկի երիտասարդացման և բջիջների նորացման համար: Չորացրած նռան թաղանթները կարելի է ավելացնել թեյին. դրանք մեղմ հանգստացնող ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա և օգնում են կարգավորել արյան ճնշումը:
Իմունային համակարգի աջակցություն
Նռան հյութը հարուստ է հակաօքսիդանտներով՝ ավելին, քան կարմիր գինին, կանաչ թեյը կամ մրգահյութերի մեծ մասը: Այն նաև պարունակում է վիտամին C, որը ամրացնում է իմունային համակարգը և դանդաղեցնում ծերացումը։
Առավելագույն օգուտ ստանալու համար ընտրեք թարմ քամած հյութ. պաստերիզացիան մասամբ ոչնչացնում է վիտամին C-ն։
Նուռը ոչ միայն միրգ է. այն առաջարկում է օգտակար հատկությունների մի ամբողջ շարք։ Այն նպաստում է մարսողությանը և ամրացնում է արյունը, սիրտը, արյան անոթները, մաշկը և իմունային համակարգը։ Այն ձեր սննդակարգին ավելացնելը նույնիսկ օրը մեկ անգամ էականորեն նպաստում է ձեր առողջությանը։
