Պանիրը աշխարհի ամենասիրված սննդամթերքներից մեկն է: Այն ուտում են նախաճաշին, ավելացնում աղցաններին, մակարոնեղենին, թխվածքաբլիթներին, նախուտեստներին և նույնիսկ աղանդերին: Բայց արդյո՞ք պանիրը առողջարար է կանոնավոր օգտագործման համար, և ի՞նչ ռիսկեր է այն ներկայացնում:
Պանրի օգուտները
Կալցիումի և ֆոսֆորի աղբյուր
Պանիրը հարուստ է հանքանյութերով, որոնք ամրացնում են ատամները, ոսկորները և եղունգները: Կանոնավոր, չափավոր օգտագործումը նպաստում է օստեոպորոզի ռիսկի նվազեցմանը:
Սպիտակուցներ և ամինաթթուներ
Այս մթերքը պարունակում է հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց, որը անհրաժեշտ է հյուսվածքների աճի և վերականգնման համար: Այն հատկապես օգտակար է մարզիկների և բարձր ֆիզիկական ակտիվություն ունեցող մարդկանց համար:
Վիտամիններ
Պանիրները պարունակում են B վիտամիններ, ինչպես նաև A, D և E: Սրանք դրական ազդեցություն ունեն իմունային համակարգի, տեսողության, մաշկի և նյարդային համակարգի վրա:
Պրոբիոտիկներ
Պանրի որոշ տեսակներ (օրինակ՝ փափուկ և հասունացած պանիրները) պարունակում են օգտակար մանրէներ, որոնք նպաստում են աղիքների առողջությանը և բարելավում մարսողությունը:
Վնաս և հնարավոր ռիսկեր
Բարձր կալորիականություն և ճարպ պարունակություն
Պանիրը բավականին սննդարար սնունդ է: Չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և սրտանոթային խնդիրների։
Աղ
Շատ տեսակներ պարունակում են մեծ քանակությամբ նատրիում։ Չափից շատ օգտագործումը կարող է առաջացնել այտուց և բարձր արյան ճնշում։
Խոլեստերին
Ճարպոտ պանիրները մեծացնում են լյարդի և արյան անոթների վրա ծանրաբեռնվածությունը։ Կանոնավոր չափից շատ օգտագործումը մեծացնում է աթերոսկլերոզի առաջացման ռիսկը։
Լակտոզայի անհանդուրժողականություն
Զգայուն ստամոքս-աղիքային տրակտ ունեցող մարդկանց մոտ պանիրը կարող է անհարմարություն առաջացնել, այդ թվում՝ փքվածություն, ցավ և մարսողական խնդիրներ։
Պանրի հաճախակի օգտագործումը կարող է լինել և՛ օգտակար, և՛ վնասակար՝ կախված պանրի քանակից և տեսակից։ Պանիրը պետք է ուտել չափավոր քանակությամբ (օրական 30-50 գ)՝ ընտրելով ավելի թեթև տեսակներ՝ ավելի քիչ աղի և ճարպի պարունակությամբ։ Սա առավելագույն օգուտ կբերի օրգանիզմին և կկանխի խնդիրները։