Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Այս սննդամթերքները կարող են քաղցկեղ առաջացնել. ինչից խուսափել

Blog Image

Առողջ սննդակարգը կարևոր դեր է խաղում բազմաթիվ հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի կանխարգելման գործում: Գիտնականներն ու բժիշկները ավելի ու ավելի են զգուշացնում, որ որոշակի սննդամթերքներ, երբ պարբերաբար օգտագործվում են, կարող են զգալիորեն մեծացնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Ռիսկը նվազեցնելու համար կարևոր է իմանալ, թե ինչից խուսափել կամ առնվազն նվազագույնի հասցնել:

 

Կարմիր միսի չափից շատ օգտագործումը

Մեծ քանակությամբ տավարի, խոզի և գառան միսը ծանրաբեռնում է մարսողական համակարգը: Կարմիր մսի չափից շատ օգտագործումը կապված է հաստ աղիքի քաղցկեղի զարգացման հետ: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ընտրել թռչնամիս կամ ձուկ և սահմանափակել մսի օգտագործումը: 3. Տապակած սնունդ և արագ սնունդ

Յուղի մեջ տապակելը, հատկապես վերօգտագործման դեպքում, արտանետում է ակրիլամիդներ, որոնք համարվում են քաղցկեղածին նյութեր: Կարտոֆիլի ֆրին, չիպսերը և այլ խորը տապակած սնունդը դառնում են տոքսինների աղբյուր, որոնք բացասաբար են անդրադառնում մարմնի բջիջների վրա։

 

Երշիկեղեն և ապխտած միս

Վերամշակված միսը (երշիկեղեն, սառը միս, բեկոն և խոզապուխտ) պարունակում է նիտրատներ և նիտրիտներ, որոնք եփելիս վերածվում են քաղցկեղածին միացությունների: Նման սննդամթերքների կանոնավոր օգտագործումը կապված է հաստ աղիքի և ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ:

 

Շաքարային գազավորված ըմպելիքներ

Գազավորված ըմպելիքներն ու էներգետիկ ըմպելիքները պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, ինչպես նաև արհեստական ​​գունանյութեր և կոնսերվանտներ։ Նման ըմպելիքների չափազանց օգտագործումը հանգեցնում է ճարպակալման, շաքարախտի և նյութափոխանակության անհավասարակշռության, ինչը մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։

 

Տրանս ճարպեր պարունակող մթերքներ

Մարգարինը, արդյունաբերական եղանակով արտադրված թխվածքաբլիթները և պատրաստի սոուսները հաճախ պարունակում են տրանս ճարպեր։ Դրանք խանգարում են նյութափոխանակությանը և ստեղծում են բարենպաստ միջավայր քրոնիկ բորբոքման զարգացման համար, որը կարող է քաղցկեղ առաջացնել։

 

Ձեր սննդակարգից բոլոր անառողջ սննդամթերքների լիակատար վերացումը դժվար է, բայց դրանց սպառման նվազեցումը լիովին հնարավոր է։ Հիմնական ուշադրությունը պետք է դարձնել բանջարեղենին, մրգերին, ձկանը, ամբողջական հացահատիկներին և բուսական յուղերին։ Ճիշտ սնունդը ձեզ պաշտպանելու և ձեր առողջությունը տարիներ շարունակ պահպանելու ամենահասանելի միջոցներից մեկն է։

Send