Վահանաձև գեղձը էնդոկրին համակարգի ամենակարևոր օրգաններից մեկն է: Այն արտադրում է հորմոններ, որոնք կարգավորում են նյութափոխանակությունը, աճը, սրտի աշխատանքը և նյարդային համակարգի գործունեությունը: Ճիշտ սնունդը կարևոր դեր է խաղում նրա առողջության պահպանման գործում:
Առողջ սնունդ վահանաձև գեղձի համար
Յոդ պարունակող սնունդ. ջրիմուռ, ձուկ, ծովամթերք: Յոդը վահանաձև գեղձի հորմոնների սինթեզի հիմնական տարրն է:
Մրգեր. ֆեյխոա, հապալաս, կիվի, խնձոր - հարուստ են հակաօքսիդանտներով և վիտամին C-ով, ամրացնում են իմունային համակարգը:
Բանջարեղեն. սպանախ, բրոկկոլի, գազար, ճակնդեղ - պարունակում են A, E վիտամիններ և մանրաթել, որոնք օգնում են մաքրել մարմինը:
Ընկուզեղեն և սերմեր. հատկապես բրազիլական ընկույզ - սելենի աղբյուր, որը կարևոր միկրոտարր է գեղձի գործունեության համար:
Ինչից խուսափել
Սոյայի, կաղամբի և շաղգամի չափազանց օգտագործումը հում վիճակում կարող է խանգարել յոդի կլանմանը: Շաքարի ավելցուկը, ալկոհոլը և վերամշակված սնունդը նույնպես վնասակար են:
Յոդի, սելենի, ցինկի և վիտամինների հավասարակշռության պահպանումը վահանաձև գեղձի և ամբողջ օրգանիզմի առողջության գրավականն է։