Լոլիկն իրավացիորեն անվանում են սիրելի սեզոնային բանջարեղեն՝ առանց թեթև աղցանի, հյութալի ձվածեղի կամ մսի համար նախատեսված բուրավետ սոուսի, ամառային օրը անհնար է պատկերացնել։ Սակայն, բացի իրենց բացառիկ համից, լոլիկը հայտնի է մեր օրգանիզմին բերած օգուտներով ։ Մենք հավաքել ենք լոլիկի 7 ամենակարևոր հատկություններից, որոնց համար այն անպայման արժե ներառել ձեր ամենօրյա ճաշացանկում, հատկապես ամռանը։
Ամրապնդեք իմունային համակարգը
Լոլիկը լիկոպենի հարուստ աղբյուր է, որը հզոր հակաօքսիդանտ է, որն օգնում է օրգանիզմին պայքարել վնասակար ազատ ռադիկալների դեմ։ Այս նյութը պաշտպանում է իմունային համակարգի բջիջները վնասներից, այդպիսով մեծացնելով օրգանիզմի դիմադրողականությունը վարակների նկատմամբ։ Օրական մեկ կամ երկու միջին չափի լոլիկ ուտելը բավարար է օրգանիզմի համար հիմնական պաշտպանություն ապահովելու համար։
Օգտակար է տեսողության համար
Լոլիկում պարունակվող A և C վիտամինները, լյուտեինը և բետա-կարոտինը օգնում են պաշտպանել աչքերը ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման, ինչպես նաև գաջեթների կապույտ լույսի բացասական ազդեցությունից։ Այս նյութերը օգնում են նվազեցնել աչքերի լարվածությունը, կանխել աչքերի չորությունը և նույնիսկ դանդաղեցնել տարիքային փոփոխությունները, ներառյալ կատարակտի և ցանցաթաղանթի դեգեներացիայի զարգացումը։
Պահպանեք սրտի առողջությունը
Լոլիկի մեջ պարունակվող կալիումը, ֆլավոնոիդները, մանրաթելը և C և E վիտամինները բարենպաստ ազդեցություն ունեն սրտանոթային համակարգի վրա: Դրանք օգնում են վերահսկել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, բարելավել արյան անոթների վիճակը և կարգավորել արյան ճնշումը: Լոլիկի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների, այդ թվում՝ սրտի կաթվածի և ինսուլտի առաջացման ռիսկը:
Բարելավում է մաշկի վիճակը
Լիկոպինը նաև գործում է որպես բնական արևապաշտպան միջոց՝ այն նվազեցնում է մաշկի զգայունությունը արևային ճառագայթման նկատմամբ, օգնում է պայքարել չորության դեմ և բարելավում է դրա կառուցվածքը: Լոլիկի մեջ պարունակվող C վիտամինը խթանում է կոլագենի արտադրությունը՝ դարձնելով մաշկը ավելի հարթ, ավելի առաձգական և ավելի փայլուն:
Նպաստում է մարսողությանը
Լոլիկի մեջ առատորեն պարունակվող մանրաթելը կարգավորում է ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքը: Այն օգնում է խուսափել փորկապությունից և խթանում է պերիստալտիկան: Լոլիկը նաև պարունակում է բնական թթուներ, որոնք խթանում են ստամոքսահյութի արտադրությունը և բարելավում մարսողությունը:
Նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը
Լոլիկի մեջ առկա լիկոպենը և այլ հակաօքսիդանտները օգնում են պաշտպանել բջիջները մուտացիաներից և կանխել չարորակ ուռուցքների զարգացումը, հատկապես ստամոքս-աղիքային տրակտում և շագանակագեղձում: Գիտնականները նշում են, որ լոլիկի կանոնավոր օգտագործումը կապված է որոշ տեսակի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի նվազման հետ։
Բարձրացրեք տրամադրությունը և բարելավեք հիշողությունը
Լոլիկը պարունակում է խոլին և թիամին՝ նյութեր, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա: Դրանք օգնում են բարելավել ճանաչողական գործառույթը, ամրապնդել հիշողությունը և օգնել հաղթահարել անհանգստությունը: Այս նյութերի առկայության դեպքում «երջանկության հորմոն» սերոտոնինը ավելի ակտիվորեն է սինթեզվում, ինչը լոլիկը դարձնում է բնական հակադեպրեսանտ: