Աշնան սկիզբը այն ժամանակն է, երբ դդմիկը լցնում է ամառանոցներն ու խանութների դարակները: Սակայն կատակների և մեմերի հետևում թաքնված է իսկական սուպերսնունդ, որը արժանի է հատուկ ուշադրության: Ռուսաստանի առողջապահության նախարարության Պիրոգովի համալսարանի Ռուսական գերոնտոլոգիական գիտա-կլինիկական կենտրոնի տնօրեն Օլգա Տկաչևան URA.RU-ին պատմել է այս հայտնի բանջարեղենի օգտակարության մասին:
Դդմիկի օգտակարությունը
Դդմիկը 95% ջուր է և պարունակում է նվազագույնը օսլա և շաքար: Այս բանջարեղենի 100 գրամը պարունակում է ընդամենը 24-27 կիլոկալորիա, ուստի այն իդեալական է նրանց համար, ովքեր հետևում են իրենց սննդակարգին և չեն ցանկանում ծանրաբեռնել ստամոքսը: Իր հյութալի կառուցվածքի շնորհիվ դդմիկը նրբորեն տեղափոխում է սնունդը աղիքներով, նվազեցնում է փքվածության և փորկապության ռիսկը և օգնում է պահպանել մարսողության հեշտությունը:
Կազմի մեջ պարունակվող սննդային մանրաթելը նրբորեն խթանում է աղիքների աշխատանքը՝ նպաստելով կանոնավոր կղանքի ձևավորմանը: Հետևաբար, դդմիկը սննդակարգում ներառելը կարող է բարելավել նրանց բարեկեցությունը, ովքեր մարսողական խնդիրներ ունեն:
Մեկ այլ կարևոր որակ է քաշի վերահսկմանը նպաստելու ունակությունը: Ցածր կալորիականությունը՝ զուգակցված մանրաթելի և ջրի հետ, տալիս է հագեցվածության զգացում և չի ծանրաբեռնում մարմինը: Դդմիկը ունի մեղմ միզամուղ ազդեցություն, որը նաև օգնում է ազատվել օրգանիզմում ավելորդ հեղուկից։
Դդմիկի մեջ պարունակվող վիտամիններ և հանքանյութեր
Դդմիկը հարուստ է արժեքավոր նյութերով՝
Կալիում: Միջինում 100 գ-ը պարունակում է 200-300 մգ կալիում (իսկ որոշ տեսակների դեպքում՝ մինչև 460 մգ): Սա կազմում է օրական անհրաժեշտ քանակի մինչև 12%-ը: Կալիումը կարգավորում է սրտի աշխատանքը, արյան ճնշումը և ջրի հաշվեկշիռը, իսկ նատրիումի ցածր պարունակությունը դդմիկը դարձնում է հատկապես օգտակար հիպերտոնիայով տառապող մարդկանց համար։
Լյուտեին և զեաքսանտին: Այս հակաօքսիդանտները հիմնականում հանդիպում են կեղևի մեջ և պաշտպանում են տեսողությունը տարիքային փոփոխություններից: Կլանումն ուժեղանում է, եթե դդմիկը պատրաստում եք առողջ ճարպերի փոքր քանակությամբ՝ օրինակ՝ ձիթապտղի յուղով։
C և B խմբի վիտամիններ: 100 գ դդմիկի մեջ կարելի է ստանալ վիտամին C-ի օրական նորմայի մինչև 17%-ը, ինչպես նաև B1, B2, B6 վիտամինների և ֆոլաթթվի փոքր քանակություն։ Դրանք ամրապնդում են իմունային համակարգը և մասնակցում նյութափոխանակությանը։ Նույնիսկ շոգեխաշելուց կամ թխելուց հետո վիտամինների զգալի մասը պահպանվում է։