Բորբոսնած ընկույզների մեջ պարունակվող աֆլատոքսինները կարող են մեծացնել քաղցկեղի և ԴՆԹ-ի վնասման ռիսկը, «The Conversation»-ին ասել է Կոլորադոյի պետական համալսարանի կենսաբժշկական ճարտարագիտության և հանրային առողջապահության պրոֆեսոր Բրեդ Ռեյսֆելդը։
Մասնագետի խոսքով՝ բուսական ծագում ունեցող շատ սննդամթերքներ փչանում են կանաչ, դեղին, սև կամ սպիտակ բորբոս առաջացնող սնկերի պատճառով։ Այս միկրոօրգանիզմները հաճախ արտադրում են միկոտոքսիններ կոչվող թունավոր նյութեր։
Դրանցից ամենավտանգավորը աֆլատոքսիններն են, որոնք արտադրվում են Aspergillus flavus և A. parasiticus սնկերի կողմից։ Դրանք հաճախ վարակում են եգիպտացորենը, բրինձը, սորգոն և գետնանուշը։ Աֆլատոքսինները առաջացնում են միացություններ, որոնք կարող են կապվել ԴՆԹ-ի հետ և մուտացիաներ առաջացնել։ Մասնագետը նաև նշում է, որ աֆլատոքսինները հզոր քաղցկեղածին նյութեր են։ Դրանց օգտագործումը մեծացնում է լյարդի վնասման և քաղցկեղի առաջացման ռիսկը, հատկապես B հեպատիտով մարդկանց մոտ։
«Վտանգավոր հարուցիչների մեկ այլ խումբ են Fusarium ցեղի սնկերը, որոնք վարակում են ցորենը, գարին և եգիպտացորենը։ Դրանք արտադրում են տրիխոզոանաներ և ֆումոնիզին B1՝ նյութեր, որոնք կարող են գրգռել մարսողական համակարգը և ժամանակի ընթացքում վնասել լյարդը և երիկամները», - բացատրում է Ռեյսֆելդը։
Մասնագետը ընդգծում է, որ աֆլատոքսինի ազդեցության անվտանգ մակարդակ չկա: Հետևաբար, բորբոսի, գունաթափման, չորանալու կամ բորբոսի հոտ ունեցող արտադրանքը պետք է առանց վարանելու դեն նետվի:
