Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Այս ընդեղենից մեկ բուռը փրկում է սիրտը, հաստատում են գիտնականները

Blog Image

«The American Journal of Clinical Nutrition» ամսագրում հրապարակված նոր կլինիկական ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ այս ընկույզի օրական ընդամենը 57 գրամը կայունացնում է խոլեստերինի մակարդակը 12 շաբաթվա ընթացքում։

Ուսումնասիրությանը մասնակցել է 138 մարդ, որոնք ունեին նյութափոխանակության համախտանիշի ռիսկի գործոններ։ Ոմանք պահպանել են իրենց սովորական սննդակարգը, մինչդեռ մյուսները նախուտեստները (թխվածքաբլիթներ, չիպսեր և այլն) փոխարինել են հում, տապակած պեկան ընկույզով։

Արդյունքները ցույց են տվել, որ վերջին խմբում նկատվել է LDL-ի նվազում 7 մգ/դլ-ով և տրիգլիցերիդների նվազում 16 մգ/դլ-ով։

Մասնագետները այս ազդեցությունը վերագրել են ընկույզի բաղադրությանը։ Այն պարունակում է մոտավորապես 12 գրամ մոնոչհագեցած ճարպ, օլեինաթթու (նման է ձիթապտղի յուղին), 34 մգ մագնեզիում և հակաօքսիդանտներ, այդ թվում՝ ֆլավոնոիդներ և էլլագաթթու։

Պեկան ընկույզը ճնշում է տրիգլիցերիդների կտրուկ աճը ուտելուց հետո, նվազեցնում է բորբոքումը և բարելավում լիպիդային պրոֆիլը։ Այն նաև բարձրացնում է առողջ սննդի ինդեքսը և նվազեցնում է ավելացված շաքարի ընդունումը՝ շնորհիվ իր մանրաթելի (մինչև 3 գրամ օրական)։

Այնուամենայնիվ, կարևոր է հիշել, որ 57 գրամի խորհուրդ տրվող օրական չափաբաժինը պարունակում է մոտավորապես 390 կկալ: Ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ և ալերգիա ունեցողները պետք է զգույշ լինեն և կենտրոնանան սրտի համար օգտակար այլ սննդամթերքների վրա:

Send