«Առանց շաքարի» պիտակով մթերքները հաճախ ընկալվում են որպես առողջարար, սակայն դրանց կանոնավոր օգտագործումը կարող է մեծացնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, այս մասին «Գազետա»-ին ասել է էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարիա Մատվեեւան:
«Շաքարի փոխարինիչներով մթերքների հաճախակի օգտագործումը կարող է նպաստել քրոնիկ հիվանդությունների սրմանը, ինչպես նաև մեծացնել սրտանոթային և նույնիսկ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը», - ասել է մասնագետը:
Նրա խոսքով՝ նման մթերքները ամենից հաճախ պարունակում են ֆրուկտոզ և տարբեր օշարակներ՝ եգիպտացորենի, ֆրուկտոզային և ինվերտային: «Այս նյութերը բարձր կալորիականությամբ են և շատ չեն տարբերվում սովորական շաքարից, ուստի դրանցից որևէ հատուկ օգուտ չկա: Ավելի հարմար են համարվում ոչ կալորիական քաղցրացուցիչները, ինչպիսիք են ստեւիան և էրիթրիտոլը: Քսիլիտոլը և սորբիտոլը շաքարային սպիրտներ են, բայց դրանց հետ նույնպես պետք է զգույշ լինել», - պարզաբանել է Մատվեևան:
Նա ասել է, որ կարևոր է հաշվի առնել ոչ միայն քաղցրացուցիչները, այլև ուղեկցող նյութերը «շաքար չպարունակող» արտադրանքի կազմի մեջ։
«Օրինակ՝ Coca-Cola Zero-ն, բացի քաղցրացուցիչներից, պարունակում է նաև ֆոսֆորական թթու։ Այն հաճախ ավելացվում է ասպարտամ և ացեսուլֆամ կալիում, որոնք կարող են ազդել ԴՆԹ-ի և միտոքոնդրիաների վրա։ Երեխաները, դեռահասները, հղի կանայք և ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդիկ չպետք է տարվեն նման ըմպելիքով։ Առողջ մեծահասակի համար թույլատրվում է օրական առավելագույնը մեկ տուփ, և անպայման ոչ ամեն օր», - զգուշացրել է Մատվեեւան։
Զգուշություն է պետք նաև «շաքար չպարունակող» քաղցրավենիք օգտագործելիս։ Սպիտակուցային թխվածքաբլիթները, իրենց բարձր սպիտակուցային պարունակության պատճառով, կարող են ծանրաբեռնել մարմինը, իսկ շոկոլադում պարունակվող շաքարային սպիրտները հաճախ լուծ են առաջացնում։
«Ավելի լավ է սահմանափակվել մեկ թխվածքաբլիթով կամ մի քանի շոկոլադե կտորներով և ուտել դրանք ոչ թե խորտիկի փոխարեն, այլ հիմնական կերակուրից հետո։ Գլխավորը հավասարակշռության և չափավորության մասին հիշելն է։ Նույնիսկ շաքար չպարունակող արտադրանքը օգուտ չի բերում չարաշահման դեպքում և կարող է վնաս հասցնել», - եզրափակել է էնդոկրինոլոգը։