Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Բժիշկը զգուշացրել է, որ շաքարի փոխարինիչներով մթերքները կարող են քաղցկեղ առաջացնել

Blog Image

«Առանց շաքարի» պիտակով մթերքները հաճախ ընկալվում են որպես առողջարար, սակայն դրանց կանոնավոր օգտագործումը կարող է մեծացնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, այս մասին «Գազետա»-ին ասել է էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարիա Մատվեեւան:

«Շաքարի փոխարինիչներով մթերքների հաճախակի օգտագործումը կարող է նպաստել քրոնիկ հիվանդությունների սրմանը, ինչպես նաև մեծացնել սրտանոթային և նույնիսկ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը», - ասել է մասնագետը:

Նրա խոսքով՝ նման մթերքները ամենից հաճախ պարունակում են ֆրուկտոզ և տարբեր օշարակներ՝ եգիպտացորենի, ֆրուկտոզային և ինվերտային: «Այս նյութերը բարձր կալորիականությամբ են և շատ չեն տարբերվում սովորական շաքարից, ուստի դրանցից որևէ հատուկ օգուտ չկա: Ավելի հարմար են համարվում ոչ կալորիական քաղցրացուցիչները, ինչպիսիք են ստեւիան և էրիթրիտոլը: Քսիլիտոլը և սորբիտոլը շաքարային սպիրտներ են, բայց դրանց հետ նույնպես պետք է զգույշ լինել», - պարզաբանել է Մատվեևան:

Նա ասել է, որ կարևոր է հաշվի առնել ոչ միայն քաղցրացուցիչները, այլև ուղեկցող նյութերը «շաքար չպարունակող» արտադրանքի կազմի մեջ։

«Օրինակ՝ Coca-Cola Zero-ն, բացի քաղցրացուցիչներից, պարունակում է նաև ֆոսֆորական թթու։ Այն հաճախ ավելացվում է ասպարտամ և ացեսուլֆամ կալիում, որոնք կարող են ազդել ԴՆԹ-ի և միտոքոնդրիաների վրա։ Երեխաները, դեռահասները, հղի կանայք և ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդիկ չպետք է տարվեն նման ըմպելիքով։ Առողջ մեծահասակի համար թույլատրվում է օրական առավելագույնը մեկ տուփ, և անպայման ոչ ամեն օր», - զգուշացրել է Մատվեեւան։

Զգուշություն է պետք նաև «շաքար չպարունակող» քաղցրավենիք օգտագործելիս։ Սպիտակուցային թխվածքաբլիթները, իրենց բարձր սպիտակուցային պարունակության պատճառով, կարող են ծանրաբեռնել մարմինը, իսկ շոկոլադում պարունակվող շաքարային սպիրտները հաճախ լուծ են առաջացնում։

«Ավելի լավ է սահմանափակվել մեկ թխվածքաբլիթով կամ մի քանի շոկոլադե կտորներով և ուտել դրանք ոչ թե խորտիկի փոխարեն, այլ հիմնական կերակուրից հետո։ Գլխավորը հավասարակշռության և չափավորության մասին հիշելն է։ Նույնիսկ շաքար չպարունակող արտադրանքը օգուտ չի բերում չարաշահման դեպքում և կարող է վնաս հասցնել», - եզրափակել է էնդոկրինոլոգը։

Send