Փենսիլվանիայի պետական համալսարանի հետազոտողների կողմից անցկացված ուսումնասիրության համաձայն՝ քնելուց առաջ պիստակի մեկ բաժինը շաքարախտի կանխարգելման փոքր, բայց արդյունավետ քայլ է։
Ինչպես նշվում է «Current Developments in Nutrition» ամսագրում, փորձին մասնակցել են նախադիաբետով 50 կամավորներ։ 12 շաբաթվա ընթացքում նրանք հերթով ուտում էին կամ ածխաջրային խորտիկ (15-30 գ), կամ քնելուց առաջ 57 գ պիստակ։
Յուրաքանչյուր փուլից հետո հետազոտողները վերլուծել են մասնակիցների աղիքային միկրոբիոմի կազմը։
Որո՞նք են պիստակների օգտակար հատկությունները։
Պարզվում է, որ պիստակը խթանում է «լավ» մանրէների աճը, ինչպիսիք են Roseburia-ն և Lachnospiraceae ընտանիքի անդամները։
Այս միկրոօրգանիզմները արտադրում են բուտիրատ՝ կարճ շղթայով ճարպաթթու, որը սնուցում է աղիքային բջիջները, պահպանում դրա պաշտպանիչ պատնեշը և նվազեցնում բորբոքումը։
Միևնույն ժամանակ, նվազել է նյութափոխանակության հետ կապված անբարենպաստ ազդեցությունների հետ կապված մանրէների քանակը, այդ թվում՝ Blautia hydrogenotrophica-ն, որը արտադրում է երիկամների և սրտի համար վնասակար միացություններ։
Ապացուցված է, որ ընկույզը նյութափոխանակությունը կարգավորող գործիք է։ Պիստակի օգտագործումը սովորություն դարձնելը կարող է դանդաղեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացումը։
Ինչի՞ մասին են զգուշացնում բժիշկները։
Պիստակի օպտիմալ չափաբաժինը մոտ 50-60 գ է (համոզվեք, որ ընտրեք անաղ)։
Իդեալականում ընկույզը պետք է համակցվի հավասարակշռված սննդակարգի այլ տարրերի՝ մանրաթելերի, բանջարեղենի կամ սպիտակուցի հետ։
