Երբ մենք սխտոր ենք ավելացնում թարմ լոլիկի աղցանին կամ պահածոյացված բանջարեղենի բանկային, մենք դժվար թե մտածենք, որ հզոր ներդրում ենք ունենում առողջության մեջ։
Ըստ բժիշկ և հեռուստահաղորդավարուհի Ելենա Մալիշևայի, լոլիկի և սխտորի համադրությունն ունի զարմանալի հատկություններ։
Ինչպես հայտնի է, լոլիկը պարունակում է լիկոպեն՝ հակաօքսիդանտ, որը բանջարեղենին հաղորդում է հարուստ գույն։ Գիտնականները ապացուցել են, որ այս նույն միացությունը բարելավում է ցանցաթաղանթի արյան մատակարարումը, նվազեցնում է դրա դեգեներատիվ հիվանդությունների ռիսկը և օգնում է պահպանել տեսողությունը։
Հետաքրքիր է, որ ջերմային մշակումից հետո (օրինակ՝ լոլիկի մածուկում կամ սոուսում) լիկոպենի քանակը գրեթե 10 անգամ ավելանում է։
Ինչո՞ւ է սխտորը լավ համադրվում լոլիկի հետ։
Սխտորն ունի իր սեփական «հաղթանակները»։ Այն պարունակում է դիալիլ դիսուլֆիդ, որը ամրացնում է արյան անոթները, կանխում է ատամնափառի առաջացումը և նաև հանդես է գալիս որպես հակաօքսիդանտ։
Սակայն սխտորի հիմնական առավելությունն այն է, որ այն օգնում է օրգանիզմին ավելի լավ կլանել լոլիկի լիկոպենը։
Բժիշկները նշում են, որ նման «դուետը» կարող է նվազեցնել մի շարք ուռուցքաբանական հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։
«Լիկոպինը պայքարում է շագանակագեղձի քաղցկեղի [տղամարդկանց] և կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ կանանց մոտ։ Սխտորը ուժեղացնում է լիկոպենի կլանումը», - ասել է Ելենա Մալիշևան «Ապրեք առողջ» հաղորդման եթերում։
Բացի այդ, սխտորի և լոլիկի համադրությունը աջակցում է սրտանոթային համակարգին, նվազեցնելով «վատ» խոլեստերինի մակարդակը։
Այսպիսով, սխտոր ավելացրեք լոլիկի, տնական լոլիկի մածուկի կամ տնական սոուսների հետ աղցաններին, կամ պարզապես թխեք լոլիկը սխտորով. համեղ է, պարզ և առողջարար։