Վահանաձև գեղձը փոքր, բայց կենսական օրգան է, որը պատասխանատու է նյութափոխանակության, հորմոնալ հավասարակշռության և ընդհանուր բարեկեցության համար: Այն, ինչ մենք ուտում ենք, անմիջականորեն ազդում է դրա առողջության վրա: Հատկապես կարևոր են յոդ, սելեն, ցինկ և B վիտամիններ պարունակող սննդամթերքները: Եկեք նայենք, թե մսի և բանջարեղենի որ տեսակներն են լավագույնս ներառել ձեր սննդակարգում, և որոնք պետք է խուսափել:
Մսի առողջարար տեսակներ
Վահանաձև գեղձի նորմալ գործառույթը պահպանելու համար օրգանիզմին անհրաժեշտ են սպիտակուցներ, ամինաթթուներ և միկրոտարրեր:
Առավել օգտակար տեսակներն են՝
Տավարի և հորթի միսը պարունակում է երկաթ և ցինկ, որոնք մասնակցում են վահանաձև գեղձի հորմոնների սինթեզին:
Հնդկահավը հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցի և սելենի աղբյուր է, որը բարելավում է հորմոնալ հավասարակշռությունը:
Հավը հարմար է կանոնավոր օգտագործման համար, բայց խորհուրդ է տրվում ընտրել կրծքամիս և խուսափել տապակած սննդից:
Ձուկը և ծովամթերքը (սաղմոն, թյունոս, ձողաձուկ, ծովախեցգետին) յոդի և օմեգա-3 ճարպաթթուների հարուստ աղբյուր են, որոնք անհրաժեշտ են առողջ նյութափոխանակության համար:
Պետք է սահմանափակել՝
Երշիկեղենը, և ապխտած միսը - աղի, ֆոսֆատի և կոնսերվանտների բարձր պարունակության պատճառով, որոնք կարող են ծանրաբեռնել էնդոկրին համակարգը։
Ճարպոտ խոզի միս - ավելորդ հագեցած ճարպը խանգարում է հորմոնների կլանմանը։
Վահանաձև գեղձին աջակցող բանջարեղեն
Բանջարեղենը հակաօքսիդանտների, վիտամինների և մանրաթելերի կենսական աղբյուր է։
Հատկապես օգտակար է՝
Գազարը և դդումը պարունակում են բետա-կարոտին, որը նպաստում է հյուսվածքների վերականգնմանը։
Ճակնդեղը և սպանախը հարուստ են յոդով, երկաթով և մագնեզիումով։
Բրոկկոլին և ծաղկակաղամբը բարելավում են դետոքսիկացիան և օգնում են վահանաձև գեղձին հաղթահարել սթրեսը։ Ջրիմուռը (ջրիմուռ) յոդի բնական աղբյուր է և հատկապես օգտակար է յոդի անբավարարություն ունեցողների համար։
Այնուամենայնիվ, խաչածաղկավոր բանջարեղենը (կաղամբ, բողկ և շաղգամ) կարող է խանգարել յոդի կլանմանը, ուստի լավագույնն է դրանք ուտել խաշած կամ շոգեխաշած։
Վահանաձև գեղձի առողջության հիմնական կանոնը հավասարակշռված սննդակարգն է։ Խուսափեք որևէ սննդամթերքի լրիվ բացառումից. կարևոր է ապահովել ձեր սննդակարգի որակը, չափավորությունը և բազմազանությունը: Եթե ունեք հորմոնալ անհավասարակշռություն կամ հանգուցային փոփոխություններ, դիմեք էնդոկրինոլոգի՝ սննդակարգն անհատական կարիքներին համապատասխանեցնելու համար: