Խնձորի հյութը ամենատարածված ըմպելիքներից մեկն է, որը հաճախ կապվում է առողջ ապրելակերպի հետ: Այն ունի արժեքավոր հատկություններ, բայց չափից շատ օգտագործելու դեպքում կարող է նաև վնաս հասցնել։
Խնձորի հյութի օգտակար հատկությունները.
- Պարունակում է A, C, B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, մագնեզիում և երկաթ։
- Բարելավում է սրտի և արյան անոթների աշխատանքը՝ շնորհիվ հակաօքսիդանտների։
- Նպաստում է օրգանիզմի նուրբ մաքրմանը և բարելավում է մարսողությունը։
- Օգնում է պահպանել անձեռնմխելիությունը, հատկապես ցուրտ եղանակին։
Խնձորի հյութի վնասակարությունը.
- Պարունակում է մեծ քանակությամբ բնական շաքար, որը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և գլյուկոզի մակարդակի բարձրացման։
- Կազմի մեջ պարունակվող թթուները, եթե հաճախակի օգտագործվեն, քայքայում են ատամի էմալը։
- Խանութից գնված հյութերը հաճախ պարունակում են ավելացված շաքար և կոնսերվանտներ, ինչը նվազեցնում է դրանց օգտակար հատկությունները։