Շաքար. քաղցր ընկեր, որը դավաճանում է
Հիսունականների վերջից շաքարը լցրել է խանութների դարակները: Հրուշակեղենի գործարանները աշխատում էին ամբողջ հզորությամբ, քաղցրավենիքը դարձավ մատչելի, և դրա հետ մեկտեղ երիտասարդների մոտ քաղցկեղի դեպքերի թիվն աճեց: Բժիշկը նկատել է. ուռուցքները ավելի արագ էին զարգանում նրանց մոտ, ովքեր չէին կարողանում առանց քաղցրավենիքի ապրել: Գիտական փաստերը հաստատում են դա. քաղցկեղի բջիջները տասնյակ անգամ ավելի ակտիվորեն «ուտում» են գլյուկոզը, քան առողջները, և շաքարի անընդհատ աճը առաջացնում է բորբոքում:
36 տարեկանում բժիշկը որոշել է ամբողջությամբ վերացնել մաքրված շաքարը իր կյանքից: Առաջին ամիսներին մարմինը պահանջում էր սովորական «քաղցրացում»: Այնուհետև եկավ համի այլ ընկալում. հատապտուղների, խնձորի և գազարի քաղցրությունը բավականին բավարար էր:
Գեղեցիկ երշիկ. գեղեցիկ կճեպ, քիմիա ներսում
Երկրորդ խումբը, որից խուսափում էր ուռուցքաբանը, երշիկեղենն էր, հոթ-դոգերը և պահածոյացված մթերքները: Վաթսունականներին դրանք համարվում էին բարգավաճման խորհրդանիշ, բայց բժշկի գրառումներում «սիրող երշիկեղեն» ունեցող հիվանդները դասվում էին հատուկ կատեգորիայի: Հաճախակի ախտորոշումները աղիքային և ստամոքսի քաղցկեղն են:
Պատճառը պարզ է՝ նիտրիտներ, ֆոսֆատներ, ներկանյութեր։ Այս ամենը մարսողության ընթացքում առաջացնում է քաղցկեղածին նյութեր։ Ահա թե ինչու, վաթսունականների կեսերից ի վեր, նրա ճաշացանկում մնացել են միայն բնական մթերքներ՝ խաշած միս, ձուկ, բանջարեղեն։ Նա երշիկեղենն անվանել է «հարմար թույն՝ փաթեթավորված»։