Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ո՞ր հիվանդության դեմ պայքարում է պետք մանգո ուտել․ նոր ուսումնասիրություն

Blog Image

Մանգոն արևադարձային միրգ է, որը պարունակում է մինչև 32 գրամ շաքար մեկ բաժնում: Առաջին հայացքից այն կասկածելի ընտրություն է թվում նախադիաբետ ունեցող մարդկանց համար: Սակայն նոր կլինիկական ուսումնասիրությունը պարզել է, որ մանգոյի ամենօրյա օգտագործումը բարելավում է արյան մեջ շաքարի վերահսկողությունը և նվազեցնում մարմնի ճարպը նույնիսկ ավելի լավ, քան «առողջ» ցածր շաքարի գրանոլա բատոնը: Ուսումնասիրությունը հրապարակվել է Foods ամսագրում:

Ի՞նչ է ուսումնասիրվել
Ուսումնասիրությունը ղեկավարել է Ռաեդեհ Բասիրին՝ կլինիկական սննդաբան և Ջորջ Մեյսոնի համալսարանի սննդի և սննդի ուսումնասիրությունների ամբիոնի դոցենտ:

Վեց ամիս շարունակ նախադիաբետ ունեցող մասնակիցները բաժանվել են երկու խմբի.

մեկը ամեն օր ստացել է թարմ մանգո,
մյուսը՝ ցածր շաքարի գրանոլա բատոն:
Հետազոտողները հետևել են արյան մեջ գլյուկոզի մակարդակին, ինսուլինի նկատմամբ զգայունությանը և մարմնի կազմին:

Շաքարը միակ կարևոր բանը չէ:
Արդյունքները անսպասելի էին.

Մանգոյի խումբը բարելավել է գլիկեմիկ վերահսկողությունը,
բարձրացրել է ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը և
նվազեցրել ճարպային զանգվածը:
Սակայն, 11 գրամ շաքարով սալիկը պակաս օգտակար էր, քան 32 գրամ շաքարով մանգոն։

Բասիրիի խոսքերով՝
«Կարևորը ոչ միայն շաքարի քանակն է, այլև դրա սպառման ձևը։ Մանգոն համատեղում է բնական շաքարները մանրաթելերի, վիտամինների և ֆիտոէլեմենտների հետ, որոնք նվազեցնում են նյութափոխանակության ռիսկերը։ Ի տարբերություն դրա, ավելացված շաքարով և ցածր սննդային արժեք ունեցող սննդամթերքները կարող են իրականում մեծացնել շաքարախտի առաջացման ռիսկը»։

Գործնական հետևանքներ
Գիտնականները ընդգծում են, որ նպատակը ամբողջական մրգերը սննդակարգում ներառելն է, այլ ոչ թե դրանցից խուսափելը՝ «շաքարից» վախենալով։ Շաքարախտի բարձր ռիսկի ենթարկված մարդկանց համար կարևոր է ավելի լայնորեն նայել՝ ընդհանուր սննդային մատրիցին, այլ ոչ թե միայն աղյուսակում ներկայացված թվերին։

Send