Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ո՞ր պղպեղն է ավելի առողջարար՝ կարմիրը, դեղինը, թե՞ կանաչը

Blog Image

Բուլղարական պղպեղը վառ, հյութալի և աներևակայելի առողջարար բանջարեղեն է: Բայց արդյո՞ք այն այնքան անվնաս է, որքան թվում է: 

- Կարմիրը C և A վիտամինների չեմպիոնն է։

- Դեղինը պարունակում է ավելի շատ կալիում և օգտակար է սրտի համար։

- Կանաչը պակաս քաղցր է, բայց ավելի հեշտ է մարսվում և ավելի քիչ հավանական է, որ ալերգիա առաջացնի։

 

Բուլղարական պղպեղը ռեկորդակիր է վիտամին C-ի պարունակությամբ. կարմիր պղպեղը պարունակում է նույնիսկ ավելի շատ վիտամին, քան կիտրոնը։ Այն նաև պարունակում է.

- A վիտամին (հատկապես կարմիր և դեղին տեսակների մեջ)՝ նպաստում է տեսողությանը և անձեռնմխելիությանը։

- B վիտամիններ (B6, B9)՝ բարելավում են նյարդային համակարգի գործառույթը։

- P վիտամին (ռուտին)՝ ամրացնում է արյան անոթները։

- Կալիում և մագնեզիում՝ օգտակար են սրտի համար։

Հակաօքսիդանտները (կարոտինոիդներ, ֆլավոնոիդներ) պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ և դանդաղեցնում ծերացումը։

Օգնում է քաշի կորստին
100 գրամ պղպեղը պարունակում է ընդամենը 25-30 կկալ, բայց դրա մանրաթելը տալիս է լիության զգացողություն: Այն կարող է ավելացվել դիետիկ ուտեստներին՝ առանց վնասելու ձեր կազմվածքը:

3. Բարելավում է մարսողությունը
Մանրաթելը խթանում է աղիների աշխատանքը, կանխում է փորկապությունը և պահպանում է առողջ միկրոֆլորան:

4. Նվազեցնում է անեմիայի ռիսկը
C վիտամինի և երկաթի շնորհիվ պղպեղը բարելավում է հեմոգլոբինի կլանումը, ինչը հատկապես օգտակար է անեմիայի հակվածների համար:

5. Պահպանում է առողջ մաշկը և մազերը
A և E վիտամինները խթանում են կոլագենի արտադրությունը, բարելավում են մաշկի վիճակը և կանխում մազերի կոտրվելը:

Վնաս և հակացուցումներ
Չնայած իրենց օգտակար հատկություններին, բուլղարական պղպեղը որոշ դեպքերում կարող է վնասակար լինել.

1. Ալերգիա և անհատական ​​անհանդուրժողականություն
Կարմիր և նարնջագույն տեսակները ավելի հավանական է, որ ալերգիա առաջացնեն իրենց գունանյութերի պատճառով: Եթե դուք հակված եք սննդային ալերգիայի, ավելի լավ է ընտրել կանաչ պղպեղ:

2. Ստամոքս-աղիքային խնդիրներ
- Պղպեղը կարող է գրգռել գաստրիտի, խոցերի և սուր պանկրեատիտի լորձաթաղանթները:

- Հում պղպեղը ավելի դժվար է մարսվում, ուստի ավելի լավ է այն թխել կամ շոգեխաշել, եթե ստամոքսի հետ կապված խնդիրներ ունեք։

3. Հիպոտոնիա
Պղպեղը մի փոքր իջեցնում է արյան ճնշումը, ուստի ցածր արյան ճնշում ունեցողները պետք է խուսափեն դրանց չափից շատ օգտագործումից։

4. Թունաքիմիկատներ և նիտրատներ
Ինչպես մյուս բանջարեղենները, պղպեղը նույնպես կարող է կուտակել վնասակար նյութեր։ Ռիսկը նվազեցնելու համար ընտրեք սեզոնային պղպեղ կամ թրջեք այն ջրի մեջ ուտելուց առաջ։

Send