Ինչո՞ւ են որոշ մարդիկ արագ քաշ հավաքում՝ սահմանափակելով սննդի ընդունումը, մինչդեռ մյուսները «ուտում են ամեն ինչ», բայց ավելորդ քաշ չեն կուտակում: Ինչպես բացատրել է բժշկության գիտությունների դոկտորանտ, գաստրոէնտերոլոգ և լյարդաբան Սերգեյ Վյալովը, կա մեկ «հզոր գործոն», որը «կարող է նույնիսկ ավելի կարևոր լինել, քան ժառանգականությունը»:
«Սրանք մեր աղիքներում ապրող տրիլիոնավոր մանրէներ են», - նշել է նա՝ պարզաբանելով, որ աղիքային միկրոբիոմի կազմը ոչ միայն ճարպակալման հետևանք է, այլև շատ դեպքերում քաշի ավելացման հիմնական պատճառ:
Ըստ նրա, նրանք, ովքեր չեն կարողանում կորցնել «չայրված ճարպը» խնդրահարույց հատվածներում, ունեն Firmicutes մանրէների գերակշռություն: Սա էապես ազդում է ավելորդ քաշի վրա, քանի որ այս մանրէները «օգնում» են սննդից անհրաժեշտից ավելի շատ կալորիաներ կորզել: Արդյունքում, խնդրահարույց որովայնի ճարպը ավելի արագ է աճում, քան շաքարից: «Պատկերացրեք, որ երկու մարդ նույն աղցանն են ուտում: Մեկը դրանից ստանում է 100 կալորիա, իսկ մյուսը՝ 115», - նշել է բժիշկը իր բլոգում:
Սա շտկելու համար անհրաժեշտ է լուծել երկու գործոն: Միկրոբիոմին խոչընդոտում են գերմշակված սնունդը և շաքարի ավելցուկը, արհեստական քաղցրացուցիչները, հակաբիոտիկները և, նույնքան կարևոր է, սննդակարգում որոշակի սննդամթերքների բացակայությունը։
«Ճիշտ միկրոբիոմ» ձևավորելու համար բժիշկը խորհուրդ տվեց սննդակարգում ներառել պրեբիոտիկներ՝ սա առաջին քայլն է։ Մասնագետը մատնանշեց սոխը և սխտորը։ Ցանկում են նաև բանանը, վարսակը, խնձորը և լոբազգիները։
«Կարևոր են նաև պրոբիոտիկները՝ կեֆիրը, մածունը, թթու կաղամբը», - ավելացրեց Սերգեյ Վյալովը։
Բժիշկը շեշտեց, որ պարզ քայլերը կսկսեն ձեր միկրոբիոմի փոփոխության գործընթացը։ Նա ավելացրեց. որքան բազմազան է սննդակարգը, այնքան լավ։
