Քաղցրություն՝ վտանգի համով․ բժիշկը բացատրել է, թե ինչու է ձմերուկը վտանգավոր

Ձմերուկը կարող է օրգանիզմը հարստացնել բազմաթիվ օգտակար նյութերով՝ A, B, C վիտամիններ, մագնեզիում, կալիում, կալցիում, ֆոսֆոր, երկաթ, նատրիում, կարոտին, նիասին, ֆոլաթթու, բիոտին, բուսական մանրաթել և այլ օգտակար նյութեր։ Բայց ցանկացած մթերք, նույնիսկ ամենաառողջարարը, կարող է ալերգիա առաջացնել մարդու մոտ, իսկ ձմերուկն այս ցանկում է։
Այո, այն բնութագրվում է ցածր ալերգենիկ ակտիվությամբ, բայց միևնույն ժամանակ այն պարունակում է սպիտակուցներ, որոնք կարող են առաջացնել ռեակցիաներ գերզգայունություն ունեցող մարդկանց մոտ։ Ձմերուկի նկատմամբ ալերգիայի դրսևորումը կարող է տարբեր լինել՝ շրթունքների և բերանի լորձաթաղանթի քորից և այտուցից, քթի գերբնակվածությունից և կրկնվող փռշտոցից, հազից մինչև բրոնխոսպազմ, դերմատիտ և Քվինկեի այտուց: Ավելին, ձմերուկի ալերգենները կարող են խաչաձև ալերգիա առաջացնել դդումի և դրա սերմերի, վարունգի, սեխի, ցուկկինի, արևածաղկի, ներառյալ արևածաղկի ձեթի և հալվայի նկատմամբ: Հետևաբար, դուք չպետք է զբաղվեք այս հարցով, դուք պետք է դիմեք մասնագետներին, նշել է Ռուսաստանի թիվ 85 կլինիկական հիվանդանոցի գլխավոր բժիշկ, թերապիայի և ընդհանուր բժշկական պրակտիկայի գլխավոր ֆրիլանս Նատալյա Բոնդարենկոն