Բժիշկը թվարկել է առողջարար մթերքներ, որոնք սխալմամբ համարվում են վնասակար

Բժիշկը թվարկել է առողջարար մթերքներ, որոնք սխալմամբ համարվում են վնասակար

Պահածոյացված ձուկը, խմորիչ հացը, խոզի լյարդը և ծովատառեխն իրականում առողջարար են։ Գազետա.Ru-ի հետ կիսվել է սննդաբան Ելենա Ուստինովան։

Ըստ նրա՝ այս ապրանքները սխալմամբ վնասակար են համարվում։

Կարծիք կա, որ ձկան պահածոն ամենաառողջ սնունդը չէ։ Իրականում ցանկացած ձուկ, որը պահպանվում է ոչ թե յուղի, այլ ջրի մեջ, իդեալական համադրությամբ հեշտ մարսվող սպիտակուցի, յոդի, ինչպես նաև կալցիումի և ֆոսֆորի աղբյուր է։ «Հատկապես, եթե պահպանման ժամանակ ոսկորները փափկվում են, և ձուկը կարելի է ուտել դրանց հետ։ Միակ բացասականը, որը կարելի է նշել, աղի բարձր պարունակությունն է։ Այնուամենայնիվ, եթե դուք ուտում եք պահածոյացված ձուկ ջրի մեջ ոչ թե գիշերը, այլ նախաճաշին կամ ճաշին, ապա դա միայն օգուտ կբերի»,- կիսվել է փորձագետը։

Նա հավելել է, որ խմորիչ հացը նույնքան առողջարար է, որքան հայտնի առանց խմորիչ հացը, քանի որ խմորիչը անհետանում է, երբ տաքանում է, և արտադրանքի մեջ մնացորդ չի մնում:

Անարդարացիորեն քննադատված ծովատառեխը, եթե պահպանվում են մի շարք կանոններ, դրական է ազդում առողջության վրա, ընդգծեց մասնագետը։ Այն պարունակում է վիտամին D, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին, և օրական մոտ 30 գրամ յուղոտ ծովատառեխ օգտագործելով՝ մարդը բավարարում է դրա և օմեգա-3-ի ամենօրյա կարիքը։

Ծովատառեխի անկասկած առավելությունն այն է, որ այս մթերքի 100 գ-ը պարունակում է 3000 մգ օմեգա-3, որը հաճախ օրգանիզմին պակասում է: Իսկ օմեգա-3-ի օրական պահանջն ընդամենը 1000 մգ է։ «Այսպիսով, օրական ընդամենը 30 գ ծովատառեխն ամբողջությամբ կարող է ծածկել օմեգա-3-ի կարիքը»,- նշել է բժիշկը։

Խոզի լյարդը նույնպես վնասակար չէ, այն բավականին ցածր կալորիականությամբ մթերք է, որից 100 գրամը պարունակում է ընդամենը 100 կկալ և 20 գրամ հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց։ «Բացի այդ, այս մթերքը պարունակում է B խմբի վիտամիններ, վիտամին A, պղինձ և երկաթ»,- ամփոփել է Ուստինովան։