Գիտնականները պարզել են, թե որ սուրճը կարող է բարձրացնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը

Գիտնականները պարզել են, թե որ սուրճը կարող է բարձրացնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը

Ուփսալայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ սուրճի մեքենաներից ստացված սուրճը պարունակում է կաֆեստոլ և կահվեոլ դիտերպենների ամենամեծ քանակությունը, նյութեր, որոնք բարձրացնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (NMCSD) ամսագրում:

Գիտնականները տարբեր աշխատավայրերի ընդմիջման սենյակներում վերլուծել են սուրճի բաղադրությունը 14 սուրճի մեքենաներից: Խմիչքը պատրաստելու համար նրանց լցրել են հինգ ապրանքանիշի աղացած սուրճ, որը կարելի է գտնել շվեդական սուպերմարկետների դարակներում։

Երկու-երեք շաբաթը մեկ ըմպելիքի երկու նմուշ վերցվում էր յուրաքանչյուր սուրճի մեքենայից: 

Արդյունքները ցույց են տվել, որ կաֆեստոլի և կահվեոլի մակարդակն ամենաբարձրն է էսպրեսսո մեքենաներից ստացված սուրճում: Կաֆեստոլը և կահվեոլը դիտերպեններ են՝ կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր, որոնք սուրճի հատիկներին տալիս են դառնություն: Այս միացությունները նաև ունակ են ակտիվացնել լյարդի ֆերմենտները, որոնք մասնակցում են թունավոր նյութերի ապաակտիվացմանը և օրգանիզմում տրիգլիցերիդների մակարդակի բարձրացմանը:

Տրիգլիցերիդները լիպիդներ են, որոնք բջիջներին էներգիա են ապահովում: Դրանք պահվում են որպես ճարպ և ​​սպառվում ուտելու միջև ընկած ժամանակահատվածում։ Առավել «հայտնի» տրիգլիցերիդը խոլեստերինն է, որն օրգանիզմում արտադրվում է լյարդի բջիջների կողմից։ Այս նյութը անհրաժեշտ է օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար, սակայն դրա ավելցուկը կարող է հանգեցնել արյան անոթների պատերին «սալերի» առաջացմանը։

Գիտնականները նաև պարզել են, որ մեկանգամյա օգտագործման ֆիլտր թղթի տոպրակները գրեթե ամբողջությամբ պահպանում են կաֆեստոլը և կահվեոլը: Սա հուշում է, որ ֆիլտրի սուրճը համեմատաբար անվտանգ ըմպելիքի տարբերակ է սրտանոթային համակարգի համար: