Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ լոռամիրգ ենք ուտում

Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ լոռամիրգ ենք ուտում

Լոռամիրգը վիտամիններով հարուստ մեկ ամբողջական համալիր է, որը բնությունն ընծայել է մեզ։  Իր օգտակար հատկությունների շնորհիվ այս հատապտուղը համարվում է «սուպերֆուդ»։ Բանն այն է, որ բոլոր այն նյութերը, որոնցով հարուստ է լոռամիրգը, բավական բալանսավորված են, այդ պատճառով էլ լավ են յուրացվում օրգանիզմի կողմից։ Միևնույն ժամանակ լոռամրգի 100 գրամի էներգետիկ արժեքը կազմում է ընդամենը 30 կկալ։

С վիտամինի մեծ քանակության շնորհիվ այն անվանում են նաև «հյուսիսային կիտրոն» ։ Լոռամիրգը հարուստ է նաև շաքարներով` գլյուկոզայով և ֆրուկտոզայով, պարունակում է մեծ քանակի օրգանական թթուներ՝ բենզոյաթթու, կիտրոնաթթու, խինինաթթու, խնձորաթթու,  սաթաթթու և թրթնջաթթու։

Հենց բենզոյաթթվի (բնական կոնսերվանտ) պարունակությամբ է բացատրվում այս մթերքի երկար պահպանման գաղտնիքը։

Վերացնում է մրսածության հետևանքները

«Հյուսիսային կիտրոնը» հիանալի պրոֆիլակտիկ միջոց է, որն ամրապնդում է իմունիտետն ու բարձրացնում օրգանիզմի պաշտպանական գործառույթները։ Լոռամրգից պատրաստած օշարակը, հյութն ու մորսը հաջողությամբ կիրառում են մրսածությունը բուժելու համար։ Դրանք օժտված են ջերմիջեցնող, հակաբորբոքային և կազդուրիչ հատկությամբ։

Պաշտպանում է ատամները

Լոռամրգի հյութը, ամենից զատ, կարող է կանխել կարիեսը, ակտիվորեն մանրէազերծելով բերանի խոռոչը։

Հայտնի է, որ այս պտղի հյութով մեր նախնիները բուժում էին լնդախտը, տենդը, ինչպես նաև մշակում խոցերն ու վերքերը։

Ամրացնում է արյունատար անոթները, կանխում թրոմբների առաջացումը

Լոռամրգի հատիկները նպաստում են  արյան մեջ խոլեստերինի նվազմանն ու անոթների պատերի ամրացմանը։ Բացի այդ՝ դրանք կանխում են  մանր ու միջին զարկերակների պատերին աթերոսկլերոզի վահանիկների և թրոմբների առաջացումը։

Կիրառում են ճաշատեսակներ պատրաստելիս

Լոռամիրգը բավական թթու է։ Առավել հաճախ «հյուսիսային կիտրոնը» օգտագործվում է տարբեր ըմպելիքների տեսքով` մորսեր, հյութեր, կիսելներ, լիկյորներ, թուրմեր, ալկոհոլային կոկտեյլներ պատրաստելիս։ Այն ավելացնում են նաև կարկանդակների միջուկի, աղանդերի և զապեկանկայի մեջ։