Անվանվել է պաղպաղակի նոր վտանգավոր հատկությունը

Անվանվել է պաղպաղակի նոր վտանգավոր հատկությունը

 

Փեն նահանգի (ԱՄՆ) սննդային գիտությունների դեպարտամենտի գիտնականները պարզել են, որ պաղպաղակի, վերամշակված պանիրների և թխած մթերքների մեջ պարունակվող բնական սննդային մանրաթելը՝ գուարի ռետին, կարող է մեծացնել աղիների բորբոքային հիվանդության վտանգը:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Gut Microbes ամսագրում: Գուար ռետինը բնական սննդային մանրաթել է, որը պարունակվում է լոբի մեջ:

Նրա վերամշակված ձևը սովորական սննդային հավելում է, որն օգտագործվում է պաղպաղակի, վերամշակված պանիրների, թխած մթերքների, աղցանների սոուսների, ըմպելիքների և այլնի խտացման և կայունացման համար: Պարզելու համար, թե ինչպես է այս սննդային հավելումը ազդում մարսողական համակարգի առողջության վրա, գիտնականները փորձ են անցկացրել մկների վրա։ Կրծողների առաջին խմբին 7,5% գուարի մաստակ և 2,5% ցելյուլոզ պարունակող դիետայի են ենթարկվել։

Երկրորդ խումբը հանդես է եկել որպես վերահսկիչ՝ կրծողները հավատարիմ են եղել սննդակարգին՝ տասը տոկոս բջջանյութի պարունակությամբ: Մեկ ամիս տևած փորձն ավարտելուց հետո գիտնականները մկներին մեկ շաբաթվա ընթացքում տվել են դեքստրան սուլֆատ նատրիում պարունակող ջուր։ Այն օգտագործվում է հետազոտության մեջ՝ բորբոքում առաջացնելու և մարսողական համակարգի հիվանդությունների մոդելավորման համար:

 

Արդյունքները ցույց են տվել, որ մկների մոտ, որոնք մեծ քանակությամբ գուարի մաստակ են օգտագործել, զարգացել են աղիների ծանր բորբոքային հիվանդություն (IBD), ինչպիսին է խոցային կոլիտը: Գիտնականները նաև պարզել են, որ առաջին խմբի կենդանիների մոտ աղիքային միկրոբիոմի կազմը խախտվել է, մասնավորապես՝ Actinobacteriota տեսակին պատկանող բակտերիաների քանակի աճ։ Գիտնականները նշել են, որ գուարի մաստակի չարաշահման բացասական հետևանքները կարող են առաջանալ նաև մարդկանց մոտ։