Հակաօքսիդանտ
Ցանկացած մանդարին առողջարար է, ուստի արժե այն պարբերաբար ուտել սեզոնի ընթացքում:
«Մանդարինների հիմնական արժեքը դրանցում վիտամին C-ի բարձր պարունակությունն է: 100 գրամ մանդարինը պարունակում է 38 մգ վիտամին C, որը կազմում է օրական առաջարկվող չափաբաժնի մոտավորապես 30%-ը։
Օրական երեք մանդարինը լիովին բավարարում է օրգանիզմի վիտամին C-ի կարիքը», - aif.ru-ին ասել է կենսաբանական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր, Սննդի և կենսատեխնոլոգիայի դաշնային հետազոտական կենտրոնի վիտամինների և հանքանյութերի լաբորատորիայի գլխավոր գիտաշխատող Վերա Կոդենցովան։
Մանդարինը նաև պարունակում է ֆլավոնոիդներ, որոնք ունեն հակաօքսիդանտային հատկություններ: Դրանք պայքարում են օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսի դեմ, կանխում են արյան անոթներում միկրոբորբոքումների զարգացումը, նպաստում են խոլեստերինի վերացմանը և ընդհանուր առմամբ բարենպաստ ազդեցություն են ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։
«Մանդարինը պարունակում է 30-60 մգ ֆլավոնոիդներ (հիմնականում նարինգենին և հեսպերիդին) 100 գրամի մեջ. այդքանն է պարունակում մեկ միջին չափի մանդարինը, որը լիովին բավարարում է օրական առաջարկվող չափաբաժինը»։ «Դրանք առավել առատ են կեղևի տակ գտնվող սպիտակ շերտում և կեղևի մեջ», - նշում է մասնագետը։
Սրտի և իմունիտետի համար
Մանդարինների առողջության համար օգտակար հատկությունները բխում են մրգի բաղադրությունից: «Վիտամին C-ի բարձր պարունակությունը նպաստում է իմունային համակարգի ավելի արդյունավետ գործունեությանը», - շարունակում է պրոֆեսոր Կոդենցովան: «Կալիումը և մագնեզիումը նպաստում են սրտանոթային համակարգի աշխատանքին: Մանրաթելը (մոտ 2 գ 100 գ-ի դիմաց) դրական ազդեցություն ունի մարսողության վրա: Մանդարինները ցուցաբերում են հակաբորբոքային հատկություններ և բարելավում են ընդհանուր բարեկեցությունը՝ շնորհիվ վիտամին C-ի և ֆլավոնոիդների»:
Մասնագետը զգուշացնում է, որ մանդարինի օգտագործումը կարող է անբարենպաստ ազդեցություններ ունենալ որոշ մարդկանց մոտ՝ ալերգիկ ռեակցիաներ դրանց նկատմամբ հակվածների մոտ և ախտանիշների վատթարացում ստամոքս-աղիքային տրակտի բորբոքային պրոցեսներ, ստամոքսի խոց և տասներկումատնյա աղիքի խոց ունեցողների մոտ (բարձր թթվայնության և լորձաթաղանթների գրգռման պատճառով): Շաքարի մեծ քանակը (մոտ 4 գ սախարոզա և 2 գ գլյուկոզա) մանդարինները դասում է այն սննդամթերքների շարքին, որոնք շաքարախտով տառապողները պետք է օգտագործեն ողջամիտ քանակությամբ:
