Գազարն օգտակա՞ր է 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի բուժման համար․ ի՞նչ են ասում գիտնականները

Հարավային Դանիայի համալսարանի (SDU) վերջին հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ գազարը կարող է բարելավել մարմնի կարողությունը արյան մեջ շաքարի մակարդակը կարգավորելու և դրականորեն ազդել աղիքների բակտերիաների կազմի վրա: Սա կարող է օգտակար լինել 2-րդ տիպի շաքարախտ ունեցող մարդկանց բուժման համար:
2-րդ տիպի շաքարախտը ազդում է միլիոնավոր մարդկանց վրա ամբողջ աշխարհում, և դեպքերի թիվն աճում է ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ Դանիայում: Ստանդարտ բուժումը սովորաբար ներառում է սննդակարգի փոփոխություններ և դեղամիջոցներ: Այնուամենայնիվ, շատ հիվանդներ ունենում են կողմնակի բարդություններ:
Օդենսի համալսարանական հիվանդանոցի և Կոպենհագենի համալսարանի հետազոտողների թիմը կարծում է, որ գազարը կարող է բնական լրացում լինել գոյություն ունեցող բուժումներին՝ առանց կողմնակի ազդեցությունների: Գիտնականները 16 շաբաթվա ընթացքում ուսումնասիրել են գազարի ազդեցությունը 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդ մկների վրա։ Արյան գլյուկոզայի չափումները ցույց են տվել, որ գազարի փոշի տրվող խումբը ցույց է տվել շաքարի բարելավված կարգավորում:
«Մկները, որոնք գազար էին ուտում, ունեին աղիքային բակտերիաների ավելի առողջ հավասարակշռություն», - բացատրում է ծրագրի համակարգող Մորտեն Կոբեկ Լարսենը, SDU-ի կլինիկական հետազոտությունների բաժանմունքի դոցենտ:
Բացի այդ, այս մկներն ավելի շատ բակտերիաներ ունեին, որոնք արտադրում են կարճ շղթայի ճարպաթթուներ (SCFA): Այս փոքր մոլեկուլները, որոնք ձևավորվում են, երբ բակտերիաները քայքայում են սննդային մանրաթելերը, օգնում են կարգավորել էներգիայի նյութափոխանակությունը և արյան շաքարի մակարդակը՝ միաժամանակ աջակցելով աղիքների առողջությանը:
«Այն ամենը, ինչ մենք ուտում ենք, ազդում է մեր աղիքային բակտերիաների կազմի վրա», - բացատրում է Լարսենը: «Գազար ուտելը փոխում է աղիքային բակտերիաների հավասարակշռությունը դեպի ավելի առողջ, ինչն օգուտ է բերում 2-րդ տիպի շաքարախտ ունեցող մկներին»:
Գազարը պարունակում է կենսաակտիվ միացություններ, որոնք ուժեղացնում են բջիջների՝ շաքարը կլանելու ունակությունը՝ դրանով իսկ նպաստելով արյան մեջ դրա մակարդակի կարգավորմանը։ Այս կենսաակտիվ նյութերը, որոնք ստացվում են չհագեցած ճարպաթթուներից, առկա են նաև գազարի ընտանիքի այլ բանջարեղեններում, ինչպիսիք են մաղադանոսը, նեխուրը:
«Մենք գազարը տեսնում ենք որպես 2-րդ տիպի շաքարախտի ապագա դիետիկ ռազմավարության պոտենցիալ բաղադրիչ», - ասում է վերլուծական և բնական արտադրանքի քիմիայի պրոֆեսոր Լարս Պորսկյեր Քրիստենսենը: «Գազարների ընտանիքի մյուս բանջարեղենները կարող են նման հատկություններ ունենալ»:
Այնուամենայնիվ, հետազոտողները զգուշությամբ են վերաբերվում իրենց գտածոներն ուղղակիորեն մարդկանց վրա կիրառելու հարցում: