Կաթվածի հավանականությունը 73 տոկոս է. գիտնականները բացահայտել են ուղեղի համար վտանգավոր ըմպելիքը

Կաթվածի հավանականությունը 73 տոկոս է. գիտնականները բացահայտել են ուղեղի համար վտանգավոր ըմպելիքը

Կանադացի հետազոտողները վերլուծել են հանրաճանաչ ալկոհոլային խմիչքները՝ պարզելու համար, թե որոնք են ուղեղի համար առավել վնասակար: Գարեջրի սիրահարները վստահ են, որ «փրփուրը» ալկոհոլի «ամենաանվտանգ» տեսակն է։ Այն նույնքան հին է, որքան հացը։ Իսկ դրա սպառումը հեշտ է վերահսկել։ Գիտնականները չէին համաձայնի այս փաստարկների հետ։ Բնակչության առողջության հետազոտական ​​ինստիտուտի (Կանադա) ներկայացուցիչները հետազոտություն են անցկացրել և պարզել, որ գարեջուր խմելը 73%-ով մեծացնում է հեմոռագիկ ինսուլտի ռիսկը։ Սա գարեջուրը դարձնում է ուղեղի համար ամենավտանգավոր ըմպելիքը, հաղորդում է Pravda.Ru-ն։ 

26 հազար մարդու սննդային սովորությունների վերլուծության ժամանակ գիտնականները պարզել են, որ ալկոհոլ օգտագործելը 50%-ով մեծացնում է ինսուլտի ռիսկը։ Տոկոսը տատանվում է՝ կախված խմիչքի տեսակից։ Այսպիսով, գարեջրի սիրահարների մոտ կարող է զարգանալ իշեմիկ ինսուլտ՝ 21%, իսկ հեմոռագիկ ինսուլտ՝ 73%։ Պարզվել է, որ մարդիկ, ովքեր ամսական հինգ բաժակ ալկոհոլ են խմում, գտնվում են հատկապես խոցելի խմբում: Ծավալով դա կազմում է 2,5 բաժակ գարեջուր, 5 բաժակ օղի կամ 0,5 լիտր գինի։

Համեմատության համար նշենք, որ չափավոր քանակությամբ գինի խմելը գործնականում ոչ մի բացասական ազդեցություն չի ունեցել հետազոտվողների ուղեղի վրա: Սակայն փորձի հեղինակները դեռ խորհուրդ են տվել չտարվել խաղողի ըմպելիքով։ Ցանկացած ալկոհոլի չափից ավելի օգտագործումը չափազանց վտանգավոր է առողջության համար։