Աղիքներ սպանիչներ. 5 մթերք, որոնք հանգեցնում են դրա աստիճանական «մահվան»

1. Վերամշակված մթերքներ. այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են ադիբուդի, չիպսերը, բոլոնյան սենդվիչները, սոդան և այլ բարձր կալորիականությամբ մթերքները, հարուստ են շաքարով, ճարպերով և աղերով, որոնք կարող են առաջացնել աղիների անհավասարակշռություն և նվազեցնել աղիների աշխատանքը:
2. Կոնսերվանտներ. Կոնսերվանտները, որոնք ավելացվում են մթերքներին՝ դրանց պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար, նույնպես կարող են բացասական ազդեցություն ունենալ աղիքների վրա: Նրանցից ոմանք կարող են առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ կամ աղիների գրգռում:
3. Սննդային հավելումներ. որոշ սննդային հավելումներ, ինչպիսիք են գունանյութերը, կոնսերվանտները և կայունացուցիչները, կարող են առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ և աղիների գրգռում: Այս հավելումները հաճախ օգտագործվում են պատրաստի սննդի մեջ, ինչպիսիք են ապուրները, արգանակները և սոուսները:
4. Բուսական յուղեր. Բուսական յուղերը, ինչպիսիք են եգիպտացորենը, սոյայի և կանոլայի յուղը, պարունակում են օմեգա-6 ճարպաթթուների բարձր կոնցենտրացիաներ, որոնք կարող են հանգեցնել աղիների բորբոքման: Այս յուղերի չափից ավելի օգտագործումը կարող է մեծացնել աղիքային հիվանդությունների զարգացման վտանգը, ինչպիսին է խոցային կոլիտը:
5. Արհեստական քաղցրացուցիչներ. Արհեստական քաղցրացուցիչները, ինչպիսիք են սուկրալոզը և ասպարտամը, օգտագործվում են մի շարք ապրանքների մեջ, ինչպիսիք են զովացուցիչ ըմպելիքները, յոգուրտները և աղանդերը: Դրանք կարող են առաջացնել աղիների միկրոբիոմի անհավասարակշռություն և վնասել աղիքների առողջությանը: