Դուք կարող եք այն ուտել ամեն օր․ հայտնաբերվել են քաղցրավենիքներ, որոնք նվազեցնում են խոլեստերինը

Շատերը տարբեր պատճառներով հրաժարվում են քաղցրավենիքից։ Որոշ մարդիկ ցանկանում են նվազեցնել շաքարի ընդունումը, իսկ մյուսները՝ նիհարել: Այնուամենայնիվ, որոշ աղանդեր կարող են օգտակար լինել առողջության համար, ուստի չի կարելի դրանք բացառել սննդակարգից, Gazeta.ru-ին տված հարցազրույցում ասել է գաստրոէնտերոլոգ Փառանձեմ Բարեղամյանը։
Բժշկի խոսքով՝ մրգային և հատապտուղների խյուսի հիման վրա արտադրված մարմելադից, պաստեղից և զեֆիրից չի կարելի հրաժարվել։
Այս քաղցրավենիքները պեկտին են պարունակում։ Մի շարք հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ այս բաղադրիչը կարող է նվազեցնել արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը՝ մոտ 3-7%-ով։ Ամենաօգտակար պեկտինները, ըստ Փառանձեմ Բարեղամյանի, ցիտրուսներն ու խնձորն են։ Միաժամանակ բժիշկը նշել է, որ վերը նշված քաղցրավենիքները չպետք է շաքար պարունակեն։
Այսպիսով, առողջապահական օգուտների դեպքում օրական կարելի է ուտել մինչև 100 գ պաստեղ և մինչև 30 գ զեֆիր, նշել է գաստրոէնտերոլոգը։ Սակայն կոնֆետները, թխած մթերքները և այլ քաղցր մթերքները չի կարելի օգտագործել ամեն օր, այլապես կարող են զարգանալ տարբեր հիվանդություններ, այդ թվում՝ շաքարախտ և գիրություն։