Ինչո՞ւ են բժիշկները խորհուրդ տալիս նեխուր ուտել դիաբետով հիվանդներին

Ինչո՞ւ են բժիշկները խորհուրդ տալիս նեխուր ուտել դիաբետով հիվանդներին

Շաքարախտը հատուկ ուշադրություն է պահանջում սննդակարգին, և նեխուրը հայտնի է որպես այս հիվանդությամբ տառապող մարդկանց համար ամենաառողջ մթերքներից մեկը. ինչպե՞ս է դա օգնում:

Նեխուրը շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդկանց համար ամենաօգտակար մթերքներից է. դրա օգտագործումը օգնում է վերահսկել արյան մեջ շաքարի մակարդակը և նվազեցնում է կտրուկ տատանումների հետ կապված բարդությունների վտանգը։ Այս մասին MedikForum.ru-ի հետ զրույցում հայտնել է դիետոլոգ եւ սննդաբան Իգոր Ստրոկովը։ Նրա խոսքով՝ շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդիկ սննդակարգում ներառելով նեխուրը կարող են ոչ միայն դիվերսիֆիկացնել իրենց ճաշացանկը, այլեւ բարելավել առողջությունը։

«Նեխուրը պարունակում է շատ սննդային մանրաթելեր, որոնք դանդաղեցնում են ածխաջրերի կլանումը աղիքներում: Սա նաև նպաստում է գլյուկոզայի ավելի սահուն կլանմանը, առանց դրա արագ բարձրացման և իջման»:

Հակաօքսիդիչ գործողություն

Այն պարունակում է ֆլավոնոիդներ, վիտամին C և այլ հակաօքսիդանտներ, որոնք նվազեցնում են օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսը, որը հաճախ հանդիպում է շաքարախտի դեպքում և նպաստում դրա վտանգավոր բարդությունների զարգացմանը։

Հակաբորբոքային հատկություններ

Նեխուրի արմատը և ցողունը պարունակում են պոլիացետիլեններ և ապիգենին, նյութեր, որոնք նվազեցնում են բորբոքումը, ինչը հատկապես կարևոր է 2-րդ տիպի շաքարախտի դեպքում, որը հաճախ ուղեկցվում է քրոնիկական բորբոքումով։

Սրտանոթային աջակցություն

Շաքարախտը մեծացնում է հիպերտոնիայի և աթերոսկլերոզի վտանգը։ Նեխուրը պարունակում է կալիում և ֆտալիդներ, որոնք օգնում են իջեցնել արյան ճնշումը և բարելավել անոթների առաձգականությունը։

Միզամուղ ազդեցություն

Էդեմը հաճախ ազդում է շաքարախտով հիվանդ մարդկանց վրա: Նեխուրը նրբորեն հեռացնում է ավելորդ հեղուկը՝ առանց կալիումը լվանալու՝ ի տարբերություն սինթետիկ միզամուղների։

Ինսուլինի նկատմամբ զգայունության բարելավում

Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ նեխուրի էքստրակտը կարող է մեծացնել բջիջների զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ, ինչը հատկապես կարևոր է ինսուլինի դիմադրության համար:

Կարևոր. Տեղեկատվությունը տրամադրվում է միայն հղման նպատակով: Հարցրեք մասնագետին հակացուցումների և կողմնակի ազդեցությունների մասին և ոչ մի դեպքում մի զբաղվեք ինքնաբուժությամբ։ Հիվանդության առաջին նշաններում խորհրդակցեք բժշկի հետ։