Թթվասերը տարածված մթերք է, որը շատերը սիրում են ավելացնել ապուրներին, աղցաններին, թխվածքաբլիթներին և մսային ուտեստներին։ Այն համեղ է և սննդարար, բայց դրա կանոնավոր և չափազանց օգտագործումը կարող է տարբեր ազդեցություն ունենալ առողջության վրա։
Մի կողմից, թթվասերը պարունակում է կալցիում, ֆոսֆոր, B վիտամիններ և ճարպում լուծվող A և E վիտամիններ։ Այս նյութերը օգտակար են ոսկորների, մաշկի և նյութափոխանակության համար։ Չափավոր քանակությամբ (օրական 1-2 ճաշի գդալ) թթվասերը կարող է դառնալ էներգիայի աղբյուր և աջակցություն մարսողական համակարգին՝ շնորհիվ կաթնաթթվային մանրէների։
Այնուամենայնիվ, թթվասերի չափազանց օգտագործումը կապված է հագեցած ճարպերի և կալորիաների բարձր պարունակության հետ։ Սա կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի ավելացման, խոլեստերինի մակարդակի բարձրացման և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի։ Լյարդի, ենթաստամոքսային գեղձի խնդիրներ կամ աթերոսկլերոզ ունեցող մարդիկ պետք է սահմանափակեն դրա քանակը։
Նաև արժե հաշվի առնել մթերքի ճարպի պարունակությունը։ Թթվասերի ավելի թեթև տարբերակները (10-15%) հարմար են ամենօրյա օգտագործման համար՝ փոքր չափաբաժիններով, մինչդեռ ճարպային տեսակները (20-30%) լավագույնս թողնվում են հազվադեպ դեպքերում։
Թթվասերը կարող է առողջարար լրացում լինել սննդակարգին, եթե այն օգտագործվի չափավոր քանակությամբ։ Սակայն, եթե այն օգտագործվի չափազանց հաճախ և մեծ քանակությամբ, այն կարող է վնասել սրտին, արյան անոթներին և կազմվածքին։