Բժիշկը զգուշացրել է էմուլգատորներով արտադրանքի հնարավոր վնասի մասին

Բժիշկը զգուշացրել է էմուլգատորներով արտադրանքի հնարավոր վնասի մասին

Վերամշակված սննդամթերքի սննդային հավելումները և էմուլգատորները վնասում են աղիները՝ առաջացնելով բորբոքում և մեծացնելով քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Լոնդոնի Քինգս քոլեջից դոկտոր Ֆեդերիկա Ամատին խոսել է այս մասին ZOE փոդքաստում:

Նրա խոսքերն է մեջբերել «Daily Mail»-ը։

Ճարպերի և ջրի բաժանումը կանխելու համար սննդամթերքին ավելացնում են էմուլգատորներ: Սա բարելավում է մթերքի հյուսվածքն ու տեսքը (օրինակ՝ յոգուրտը) և մեծացնում սննդի պահպանման ժամկետը։ Այնուամենայնիվ, այս նյութերի չափից ավելի օգտագործումը կարող է ոչնչացնել աղիները ծածկող լորձի պաշտպանիչ շերտը: Արդյունքում, վնասակար բակտերիաները բազմանում են, և առաջանում է բորբոքում՝ քաղցկեղի առաջացման ռիսկի գործոն։

Կենդանիների վրա կատարված փորձերը ցույց են տալիս, որ էմուլգատորները կարող են մեծացնել հաստ աղիքի քաղցկեղի վտանգը: Այնուամենայնիվ, մարդկանց վրա կատարված ուսումնասիրությունները անհամապատասխան են, և կենդանիների վրա ստացված արդյունքները չեն կարող փոխանցվել մարդկանց:

Անհայտ է նաև, թե քանի էմուլգատոր է վնասում օրգանիզմին։ Այնուամենայնիվ, Մեծ Բրիտանիայի, Իռլանդիայի և Ֆրանսիայի մարդկանց մի ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ շատերը գերազանցել են որոշ էմուլգատորների օրական առաջարկվող չափաբաժինը: