3 զարմանալի փաստ ընկույզի մասին, որոնք կստիպեն ձեզ ուտել այն ամեն օր

Իմունիտետ
Իտալիայի Հռոմի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ էլագիկ թթուն՝ նռան, ելակի, թեյի և ընկույզի մեջ պարունակվող հզոր բիոակտիվ միացությունը, արգելափակում է միզապարկի քաղցկեղի հսկիչ կետերի արգելակող դեղամիջոցների արտադրությունը զարգացումից։
Հաստ աղիքի քաղցկեղ և ընկույզ
Ընկույզ ուտելը կապված է կոլոռեկտալ քաղցկեղի հավանականության նվազեցման և այս հիվանդությամբ հիվանդների գոյատևման հավանականության հետ: Հարավային Կորեայի Սեուլի ազգային համալսարանի գիտնականներն ուսումնասիրել են ընկույզի էքստրակտի կարողությունը՝ ոչնչացնելու քաղցկեղի ցողունային բջիջները: Հաստ աղիքի քաղցկեղի ցողունային բջիջները ենթարկվել ընկույզի էքստրակտի: Երկու օր ազդեցությունից հետո քաղցկեղի ցողունային բջիջների թիվը կրճատվել է 34%-ով։ Վեց օրվա ընթացքում հնարավոր է եղել ճնշել բջիջների 86%-ի աճը։
Այս զարմանալի արդյունքը բացատրում է 826 հիվանդների հետազոտության արդյունքները, որոնք ունեն ուղիղ աղիքի քաղցկեղի 3-րդ փուլ: Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ընկույզ ուտելը կապված է մահվան ռիսկի 57%-ով և ռեցիդիվների՝ 42%-ով:
Միկրոբիոմ
Ընկույզը օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուների և սննդային մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է: Ընկույզի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է բազմաթիվ վտանգավոր հիվանդությունների, այդ թվում՝ սրտանոթային խնդիրների և քաղցկեղի հավանականությունը։ Այս օգտակար հատկությունները ազդում են ամբողջ մարմնի վրա, ներառյալ միկրոբիոմը: