Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Սպիտակ մահ․ Հիշե՛ք մեկընդմիշտ. ի՞նչ սննդամթերքներից պետք է խուսափել, եթե սրտի հիվանդություն ունեք

Blog Image

Սրտի և անոթային հիվանդություններով հիվանդները պետք է սահմանափակեն տրանս ճարպերի, հագեցած ճարպերի, ավելացված շաքարի ավելցուկի, մաքրված ածխաջրերի և աղի բարձր պարունակությամբ սննդի օգտագործումը, RT-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է «ՍբերԶդորովյե» բժշկական ընկերության էնդոկրինոլոգ Մարգարիտա Բելոուսովան։

«Տրանս ճարպերի և հագեցած ճարպերի հարուստ պարունակությամբ սնունդը կարող է բարձրացնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, ինչը նպաստում է արյան անոթներում աթերոսկլերոտիկ վահանիկների առաջացմանը: Այդպիսի սննդամթերքներից են արագ սնունդը, ճարպոտ միսը (օրինակ՝ խոզի և գառան միս), մարգարինը և թխվածքաբլիթները (օրինակ՝ տորթեր, թխվածքաբլիթներ և խմորեղեն)», - նշել է բժիշկը։

Ավելացված շաքարի և մաքրված ածխաջրերի հարուստ պարունակությամբ սննդի օգտագործումը նույնպես բացասական ազդեցություն ունի: Բացի խոլեստերինի ավելացումից, նման սննդակարգը մեծացնում է ճարպակալման ռիսկը: Բելոուսովան որպես նման սննդամթերքի օրինակներ նշել է շաքարային գազավորված ըմպելիքները, հյութերը, քաղցրավենիքը և վերամշակված թխվածքաբլիթները: «Աղի պարունակությամբ մեծ քանակությամբ սննդամթերքի օգտագործումը նույնպես բացասաբար է անդրադառնում սրտանոթային հիվանդություններով հիվանդների առողջության վրա, քանի որ այն մեծացնում է արյան բարձր ճնշման ռիսկը: Այդպիսի սննդամթերքներից են, օրինակ, վերամշակված սննդամթերքը, երշիկեղենը, հոթ-դոգերը, պահածոյացված մթերքները, վարունգի թթուները, չիպսերը, արդյունաբերական եղանակով արտադրված սոուսները և խորտիկները», - բացատրեց բժիշկը։

Այնուամենայնիվ, նա նշել է, որ օմեգա-3 բազմաչհագեցած ճարպաթթուներ, մանրաթել, հակաօքսիդանտներ, պոլիֆենոլներ և միկրոէլեմենտներ պարունակող սննդամթերքները հատկապես օգտակար են սրտի հիվանդությունների համար։

«Մանրաթելը նաև օգտակար է, քանի որ այն նպաստում է աղիքներից խոլեստերինի հեռացմանը: Այն հանդիպում է, օրինակ, լոբազգիների մեջ, ինչպիսիք են սիսեռը, լոբին և ոսպը, մրգերի մեջ, ինչպիսիք են խնձորը և ցիտրուսային մրգերը, և որոշ բանջարեղենների մեջ, ինչպիսիք են գազարը, բրոկկոլին, ծաղկակաղամբը, սպանախը, բողկը և ճակնդեղը»: «Պոլիֆենոլները և հակաօքսիդանտները կանխում են աթերոսկլերոտիկ վահանիկների առաջացումը: Դրանք հանդիպում են, օրինակ, հատապտուղների մեջ, ինչպիսիք են հապալասը, ազնվամորին և ելակը, ինչպես նաև առնվազն 70% կակաոյի պարունակությամբ մուգ շոկոլադի, կանաչ թեյի, ընկույզի և լրացուցիչ կուսական ձիթապտղի յուղի մեջ», - բացատրեց Բելոուսովան։

Կալիումի և մագնեզիումի նման միկրոէլեմենտները նույնպես կարևոր դեր են խաղում։ Դրանք ներգրավված են սրտի մկանների գործունեության և սրտի ռիթմի կարգավորման մեջ։ Կալիումը պարունակվում է բանանի, կարտոֆիլի, սպանախի, չորացրած ծիրանի և ավոկադոյի մեջ։ Մագնեզիումը պարունակվում է ընկույզի, լոբազգիների և ամբողջական հացահատիկների մեջ, եզրափակեց մասնագետը։

Send