Կարմիր, թե կանաչ խնձոր. որո՞նք են իրականում ավելի առողջարար

Սկզբում խնձորի բոլոր սորտերը կանաչ են։ Երբ պտուղները հասունանում են, դրանք կարող են տարբեր գույներ ստանալ՝ կախված բազմազանությունից։ Օրինակ, մինչ Green Smith-ը՝ դասական կանաչ խնձորը, միշտ մնում է կանաչ, Golden Delicious-ի դեղին է դառնում, իսկ Ջոնագոլդը նույնիսկ վառ կարմիր է դառնում:
Կանաչ խնձորը պարունակում է հատկապես մեծ քանակությամբ քլորոֆիլ՝ կանաչ պիգմենտը, որը բույսերի տերևներին տալիս է կանաչ գույն: Խնձորի որոշ տեսակներ կամաց-կամաց քայքայում են այս պիգմենտը, երբ հասունանում և դեղնում են: Դեղին խնձորի սորտերը պարունակում են մեծ քանակությամբ բնական դեղին նյութ կարոտին, որը հանդիպում է շատ դեղին և կարմիր բանջարեղենի և մրգերի մեջ:
Այս նյութը հասունացման ընթացքում ապահովում է կեղեւի դեղին գույնը։ Կարմիր խնձորները հասունանալիս առանձնանում են հատկապես մեծ քանակությամբ անտոցիանիններ: Խնձորի կեղևի կարմիր պիգմենտները գործում են որպես հակաօքսիդանտներ և կարող են կանխել արևի լույսի չափազանց մեծ ազդեցության հետևանքով առաջացած վնասը: Նրանք պաշտպանում են պտուղները արևի վնասակար ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից։
Կարմիր խնձորներն իսկապե՞ս ավելի քաղցր են, քան կանաչը:
Նույնիսկ եթե նրանց վառ գույնն այդպես է հուշում, առասպել է, որ կարմիր խնձորի սորտերը բնականաբար ավելի քաղցր են, քան կանաչ խնձորները: Կան խնձորներ, որոնք հաճախ ունենում են մուգ կարմիր գույն, բայց այնքան թթու են, որ կարող են օգտագործվել միայն թխելու համար։ Ի դեպ, քաղցր համը շաքարի բարձր պարունակության ցուցանիշ չէ. թթու սորտերը պարզապես ավելի շատ թթու ունեն