Կարմիր, թե կանաչ խնձոր. որո՞նք են իրականում ավելի առողջարար

Կարմիր, թե կանաչ խնձոր. որո՞նք են իրականում ավելի առողջարար

Սկզբում խնձորի բոլոր սորտերը կանաչ են։ Երբ պտուղները հասունանում են, դրանք կարող են տարբեր գույներ ստանալ՝ կախված բազմազանությունից։ Օրինակ, մինչ Green Smith-ը՝ դասական կանաչ խնձորը, միշտ մնում է կանաչ, Golden Delicious-ի  դեղին է դառնում, իսկ Ջոնագոլդը նույնիսկ վառ կարմիր է դառնում:

Կանաչ խնձորը պարունակում է հատկապես մեծ քանակությամբ քլորոֆիլ՝ կանաչ պիգմենտը, որը բույսերի տերևներին տալիս է կանաչ գույն: Խնձորի որոշ տեսակներ կամաց-կամաց քայքայում են այս պիգմենտը, երբ հասունանում և դեղնում են: Դեղին խնձորի սորտերը պարունակում են մեծ քանակությամբ բնական դեղին նյութ կարոտին, որը հանդիպում է շատ դեղին և կարմիր բանջարեղենի և մրգերի մեջ:

 

Այս նյութը հասունացման ընթացքում ապահովում է կեղեւի դեղին գույնը։ Կարմիր խնձորները հասունանալիս առանձնանում են հատկապես մեծ քանակությամբ անտոցիանիններ: Խնձորի կեղևի կարմիր պիգմենտները գործում են որպես հակաօքսիդանտներ և կարող են կանխել արևի լույսի չափազանց մեծ ազդեցության հետևանքով առաջացած վնասը: Նրանք պաշտպանում են պտուղները արևի վնասակար ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից։

Կարմիր խնձորներն իսկապե՞ս ավելի քաղցր են, քան կանաչը:

Նույնիսկ եթե նրանց վառ գույնն այդպես է հուշում, առասպել է, որ կարմիր խնձորի սորտերը բնականաբար ավելի քաղցր են, քան կանաչ խնձորները: Կան խնձորներ, որոնք հաճախ ունենում են մուգ կարմիր գույն, բայց այնքան թթու են, որ կարող են օգտագործվել միայն թխելու համար։ Ի դեպ, քաղցր համը շաքարի բարձր պարունակության ցուցանիշ չէ. թթու սորտերը պարզապես ավելի շատ թթու ունեն