Խնձորները աշխարհի ամենատարածված եւ մատչելի պտուղներից են: Դրանք համեղ են, հարուստ վիտամիններով եւ հիանալի բավարարում են քաղցը: Բայց ինչ կլինի, եթե շատ հաճախ լինեն: Դիտարկենք ինչպես օգուտները, այնպես էլ հնարավոր վնասը խնձորների կանոնավոր օգտագործումից:
Խնձորների հաճախակի օգտագործման առավելությունները
Աջակցություն իմունիտետին
Խնձորները պարունակում են վիտամին C, հակաօքսիդիչներ եւ ֆիտոնտենդներ, որոնք ամրացնում են իմունային համակարգը եւ օգնում են մարմնի պայքարի ինֆեկցիաներին:
Մարսողության բարելավում
Մանրաթելը, որ հատկապես առկա է կեղեւի մեջ, նպաստում է աղիների առողջությանը։
Սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի նվազում
Խնձորի մեջ առկա պեկտիններն ու ֆլավոնոիդները նվազեցնում են «վատ» խոլեստերինի մակարդակը եւ բարելավում արյան անոթների առողջությունը:
Շաքարի մակարդակի վերահսկում
Չնայած քաղցր համին, խնձորներն ունեն ցածր գլիկեմիկ ինդեքս, ինչը նրանց օգտակար է դարձնում նույնիսկ շաքարախտով նախադրյալ ունեցող մարդկանց համար:
Ատամների համար
Խնձոր ծամելը նպաստում է ատամների եւ լնդերի բնական մաքրմանը, խթանում է թուքի արտադրությունը եւ նվազեցնում է բերանում բակտերիաների մակարդակը:
Հնարավոր վնաս ավելորդ սպառմամբ
Ատամի էմալ
Խնձորում առկա թթուները կարող են ոչնչացնել էմալը չափազանց մեծ օգտագործման միջոցով։
Գազի ձեւավորում
Մանրաթելից ավելցուկը կարող է անհանգստություն առաջացնել աղիքներում, հատկապես զգայուն մարսողությամբ մարդկանց մոտ:
Արյան շաքարի մակարդակի բարձրացման ռիսկ
Չնայած խնձորները օգտակար են, մեծ քանակությամբ դրանք կարող են ազդել արյան շաքարի վրա, հատկապես դիաբետիկների մոտ:
Ալերգիկ ռեակցիաներ
Որոշ մարդիկ ալերգիկ են խնձորների համար, հատկապես այն դեպքում, երբ սպառվում է հում:
Խնձորները հիանալի ընտրություն են ամենօրյա սննդակարգի համար, եթե դրանք չափավոր եք օգտագործում: Օրական 1-2 խնձորը բերելու է առավելագույն օգուտներ եւ նվազագույն ռիսկ: