Որոշ ապրանքներ կարող են հրահրել միգրենի նոպա

Որոշ ապրանքներ կարող են հրահրել միգրենի նոպա

Որոշ ապրանքներ կարող են հրահրել միգրենի նոպա։ Զգուշացրել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, թերապևտ Վլադիմիր Պոպովը։ 

Բժիշկը «ՌԻԱ Նովոստի»-ի հետ զրուցել է միգրեն առաջացնող մթերքների մասին։

Ալկոհոլի հետ մեկտեղ, նրա խոսքով, շոկոլադն ու պանիրը, հատկապես հնեցված տեսակները, ներառյալ չեդդեր և կապույտ պանիրները, կարող են առաջացնել միգրեն: Գլխացավից խուսափելու համար Վլադիմիր Պոպովը խորհուրդ է տվել սննդակարգից բացառել մոնոսոդիումի գլուտամատը, արհեստական քաղցրացուցիչներն ու նիտրատներ պարունակող մթերքները.

Գլխացավը կանխելու համար մասնագետը խորհուրդ է տվել ավելի շատ մաքուր ջուր խմել՝ օրական առնվազն մեկուկես-երկու լիտր։ Բացի այդ, մասնագետի խոսքով, օրական կարելի է խմել մինչև երեք բաժակ սուրճ և մինչև վեց բաժակ թեյ։

Միգրենից գանգատվողների սննդակարգը, ըստ նրա, պետք է պարունակի մագնեզիումով հարուստ մթերքներ (սպանախ, նուշ, հնդկական հնդկահավ, ավոկադո և ամբողջական ձավարեղեն), ինչպես նաև օմեգա-3 ճարպաթթուներ (սաղմոն, սկումբրիա, թունա, սարդինա): «Նրանք նաև պետք է ուտեն կանաչ բանջարեղեն, ինչպիսիք են սպանախը, կաղամբը, բրոկկոլին և բրյուսելյան կաղամբը»,- եզրափակեց Պոպովը։