Բժիշկներն անվանել են մթերք, որը նվազեցնում է սրտի կաթվածի վտանգը 38%-ով

Սասկաչեւանի համալսարանի և Մանիտոբայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ հատիկաընդեղենը 38%-ով նվազեցնում է սրտի կաթվածի հարաբերական ռիսկը և կարող է նաև բարելավել աղիքների առողջությունը, շաքարի վերահսկումը և օգնել պահպանել մկանային զանգվածը:
Նոր հետազոտության ընթացքում գիտնականները վերլուծել են մարդու առողջության վրա լոբազգիների ազդեցության վերաբերյալ նախորդ հետազոտությունների արդյունքները: Պարզվել է, որ օրական մեկ չափաբաժին լոբի ուտելը 38%-ով նվազեցնում է սրտի կաթվածի հարաբերական ռիսկը։
Միացյալ Նահանգների Առողջապահության և սնուցման հետազոտության ազգային հետազոտության (NHANES) տվյալները ցույց են տվել, որ գետնանուշի և այլ հատիկաընդեղենի օգտագործումը նվազեցնում է սրտի կորոնար հիվանդության և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը: Բուսական ծագման սպիտակուցները, հատկապես սոյայի, կապված են խոլեստերինի ավելի ցածր մակարդակի հետ, քան կենդանական սպիտակուցը: Սա զգալիորեն նվազեցնում է սրտի իշեմիկ հիվանդության վտանգը:
Միայնակ կամ որպես մանրաթելով հարուստ սննդակարգի մի մաս օգտագործելը կարող է բարելավել շաքարի վերահսկումը ինսուլինի նկատմամբ զգայունության նվազում և շաքարախտ ունեցող մարդկանց մոտ:
Բացի այդ, սպիտակուցի բավարար ընդունումը նպաստում է հագեցվածության զգացմանը: Այս առումով լոբազգիներն ավելի առողջարար են, քան ցորենն ու բրինձը։ Լոբազգիները նաև կարևոր են մկանների աճի և պահպանման համար:
Հատիկեղենը օգտակար է նաև աղիների բորբոքային հիվանդության և կոլոռեկտալ քաղցկեղի դեպքում: Փորձերը ցույց են տվել, որ սև և մանուշակագույն լոբի օգտագործումը նպաստում է հաստ աղիքի արգելքի ամբողջականությանը: