Ճարպոտ ձուկ
Սրտանոթային հիվանդությունների դեպքում սննդակարգի հիմքը։ Մսի այլընտրանք և հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցի աղբյուր։ Օմեգա-3-ի բարձր պարունակությունը պաշտպանում է սրտի մկանները բորբոքումից և արյան մակարդուկներից, կանխում է խոլեստերինի կուտակումը արյան անոթներում և նվազեցնում է առիթմիայի ռիսկը։ Առավել օգտակար ձկներից են վարդագույն սաղմոնը, չամ սաղմոնը, կոհո սաղմոնը և սոկայ սաղմոնը։
Կանխարգելիչ նպատակներով շաբաթական երեք անգամ 150 գրամ ձուկ ուտելը բավարար է, բայց եթե արդեն ունեք սրտանոթային հիվանդություն, ավելացրեք ձեր չափաբաժինը մինչև 180 գրամ շաբաթական 5-6 անգամ։
Լոբազգիներ
Այս սննդամթերքները նվազեցնում են վատ խոլեստերինի մակարդակը մարմնում և նվազեցնում սրտի կաթվածի ռիսկը։ Հակաօքսիդանտները ամրացնում և երիտասարդացնում են սրտի մկանները և օգնում են հակազդել ազատ ռադիկալների կործանարար ազդեցությանը։ Դուք կարող եք ստանալ այս արժեքավոր սննդանյութերը սոյայից, ոսպից, կանաչ ոլոռից և լոբուց։
Սխտոր
Այս կծու բանջարեղենը մաքրում է արյան անոթները, բարձրացնում է HDL խոլեստերինը և ունի հակաբորբոքային ազդեցություն իր ֆիտոքիմիական նյութերի շնորհիվ: Այն գործում է դեղամիջոցների նման, բայց առանց դրանց հետ կապված կողմնակի ազդեցությունների:
Սխտորի կանոնավոր օգտագործումը (օրական 1-2 պճեղ) պաշտպանում է սրտի կաթվածից, կարգավորում է արյան ճնշումը, բարելավում է արյան հոսքը և նվազեցնում է սրտի մկանների վրա ծանրաբեռնվածությունը:
Սև շոկոլադ
Հարուստ է ֆլավոնոիդներով (ավելի քան 70% կակաոյի պարունակությամբ), որոնք պաշտպանում են սիրտը, իջեցնում լիպիդների մակարդակը և բարելավում արյան շրջանառությունը: Կուտակվելով օրգանիզմում՝ այս օգտակար միացությունները մեծացնում են անոթային առաձգականությունը, ամրացնում պատերը, նոսրացնում արյունը և ցուցաբերում են բարձր հակաօքսիդանտային ակտիվություն:
Օրական մեկ խորանարդ սև շոկոլադ ուտելը բավարար է սրտի առողջությունը պահպանելու համար:
Նուշ
Ընկույզները, մասնավորապես նուշը, օգտակար են սրտի հիվանդություն ունեցողների համար: Դրանք պարունակում են բուսական ճարպեր, A և E վիտամիններ, կալիում և մագնեզիում:
Նուշի ամենօրյա օգտագործումը մեկ երրորդով նվազեցնում է սրտի կաթվածի ռիսկը, ամրացնում է արյան անոթները և կարգավորում խոլեստերինի մակարդակը: Ավելին, սննդանյութերի կատարյալ հավասարակշռված համադրությունը կարգավորում է սրտի ռիթմը, ինչը կարևոր է առիթմիա ունեցող մարդկանց համար:
Բուսական յուղեր
Լրացուցիչ բուսական ձիթապտղի յուղը համարվում է ամենաօգտակարը սրտի և արյան անոթների ամրապնդման համար։ Այն պարունակում է մոնոչհագեցած ճարպաթթուներ և վիտամին E։ Յուղը մաքրում է արյան անոթների պատերը, կարգավորում լիպիդների մակարդակը, նվազեցնում է սրտի վրա ծանրաբեռնվածությունը և պայքարում է արյան մակարդուկների դեմ։
Սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար խորհուրդ է տրվում օրական 30 գրամ ձիթապտղի յուղ կամ այլ բուսական սնունդ։ Եթե խնդիրն արդեն իսկ գոյություն ունի, չափաբաժինը կարող է ավելացվել մինչև 50 գրամ։
Բանջարեղեն և մրգեր
Խնդիրներից և վաղ սրտի կաթվածներից խուսափելու համար պետք է օրական ուտել առնվազն 500 գրամ բանջարեղեն և մրգեր։
Դրանք ունեն արտահայտված սրտապաշտպան հատկություններ, համալիր ազդեցություն ունեն միոկարդի վրա և նպաստում են քաշի կորստին։ Վիտամինների և մանրաթելերի համադրությունը բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտի կծկումների հաճախականության վրա, կանխում է արյան խտացումը և կարգավորում է արյան հոսքը։
