Նեֆրոլոգ Ռոման Սվիստուլենկոն թվարկել է այն սննդամթերքները, որոնք մեծացնում են երիկամների քարերի առաջացման ռիսկը: Հաճախ մեղավոր է «քաղցր կյանքը»:
Բժիշկների կարծիքով՝ քաղցրավենիքի և ավելացված շաքարով սննդամթերքի չափազանց օգտագործումը հանգեցնում է ոչ միայն քաշի խնդիրների, այլև երիկամների վնասման: «Կուբան Նյուզ»-ին տված հարցազրույցում բժիշկ Սվիստուլենկոն նշել է, որ երիկամների քարերը հիմնականում սպառնում են երկար ժամանակ «քաղցրավենիք» սիրող մարդկանց:
Սա պարզապես հայտարարություն չէ, այլ ապացուցված գիտական փաստ: Չինացի գիտնականները ուսումնասիրել են շաքարի և երիկամների պաթոլոգիաների միջև կապը: Բազմամյա ուսումնասիրության ընթացքում նրանք վերանայել են 28,000 մարդու բժշկական գրառումները: Արդյունքները հստակ էին. այն հիվանդները, ովքեր պարբերաբար և շատ էին քաղցրավենիք ուտում, երիկամների քարերի առաջացման ավելի մեծ ռիսկ ունեին (մոտավորապես 40%):
Միջին հաշվով, նրանք օրական սպառում էին 272.1 կալորիա միայն ավելացված շաքարից:
Նյարդաբանը խորհուրդ է տվել ավելի քիչ հրուշակեղեն (քաղցրավենիք, տորթեր, թխվածքաբլիթներ) ուտել: Դրանք կարելի է փոխարինել ֆրուկտոզա պարունակող մրգերով և բանջարեղենով:
Քաղցրավենիքի հետ թեյ և սուրճ խմելու սովորությունը նույնպես պետք է վերացվի: Որպես վերջին միջոց, մասնագետը զգուշացրեց, կարելի է դադարեցնել ըմպելիքներին շաքար ավելացնելը և աղանդերը փոխարինել չիրով, խաղողով, տանձով և սեխով։
