Պաստան միլիոնավոր մարդկանց սիրելի ուտեստ է: Այն համեղ է, կշտացնող և լավ է համադրվում գրեթե ցանկացած սննդի հետ: Սակայն, ինչպես ցանկացած սնունդ, մեծ քանակությամբ այն կարող է ունենալ ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական ազդեցություն օրգանիզմի վրա:
Պաստայի օգտակար հատկությունները
Էներգիայի աղբյուր․ մակարոնը պարունակում է բարդ ածխաջրեր, որոնք դանդաղորեն մարսվում են և ապահովում են երկարատև հագեցվածության զգացում:
Ուղեղի գործառույթի աջակցություն․ ածխաջրերը անհրաժեշտ են նյարդային համակարգի և կենտրոնացման բարելավման համար:
Պատրաստման հեշտություն՝ մակարոնեղենի ուտեստները կարող են առողջարար լինել, եթե համակցվեն բանջարեղենի, ձկան կամ նիհար մսի հետ:
Հնարավոր վնաս հաճախակի օգտագործման դեպքում
Քաշի ավելացման ռիսկ․ պաստայի մեծ չափաբաժիններով հաճախակի օգտագործումը հանգեցնում է կալորիաների ավելցուկի: Հատկապես, եթե այն մատուցվում է ճարպային սոուսների և պանրի հետ:
Ածխաջրերի գերբեռնվածություն՝ չափազանց շատ ածխաջրերը կարող են առաջացնել արյան մեջ շաքարի կտրուկ բարձրացում և ժամանակի ընթացքում մեծացնել ինսուլինային դիմադրության ռիսկը:
Այլ սննդանյութերի պակաս՝ եթե մակարոնեղենը դառնա ձեր սննդակարգի հիմնական մասը, ձեր մարմինը կարող է սպիտակուցի, մանրաթելի, վիտամինների և հանքանյութերի պակաս ունենալ:
Մարսողական խնդիրներ. մաքրված ալյուրից պատրաստված սպիտակ մակարոնեղենը գրեթե չի պարունակում մանրաթել, ինչը կարող է փորկապություն առաջացնել և դանդաղեցնել նյութափոխանակությունը։
Ինչպես մակարոնեղենն ավելի առողջարար դարձնել
Ընտրեք ամբողջական հացահատիկի տեսակներ. դրանք պարունակում են ավելի շատ մանրաթել և վիտամիններ։
Հավասարակշռության համար ավելացրեք բանջարեղեն, խոտաբույսեր, ծովամթերք կամ հավի միս։
Խուսափեք ճարպային սոուսների և մայոնեզի չափից շատ օգտագործումից։
Վերահսկեք չափաբաժինների չափերը. նույնիսկ առողջ մակարոնեղենը կարող է վնասակար լինել չափից շատ քանակությամբ։
Մակարոնի հաճախակի օգտագործումը ինքնին վտանգավոր չէ, քանի դեռ այն հավասարակշռված սննդակարգի մաս է կազմում և չի փոխարինում այլ սննդամթերքներին։ Այնուամենայնիվ, բարձր կալորիականությամբ սոուսներով սպիտակ մակարոնեղենի չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և նյութափոխանակության խնդիրների։ Չափավորությունն ու բազմազանությունը առողջ սննդակարգի հիմնական սկզբունքներն են։
