Հայտնաբերվել է 5 «վնասակար» մթերք, առանց որոնց ուղեղը չի կարող գործել

Կարևոր է ուղեղը լավ «ձևով» պահել, պարզվում է, որ որոշ մթերքներ կարող են օգնել դրան: Նրանցից ոմանք իզուր են պիտակավորվել որպես «վնասակար»։
Ճիշտ սնունդն օգնում է ոչ միայն բարելավել մտավոր գործընթացների որակը, ամրապնդել հիշողությունը և բարձրացնել կենտրոնացումը, այլև կանխել որոշ նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների զարգացումը:
Ընդհանրապես կարծում են, որ ուղեղին անհրաժեշտ են միայն օմեգա-3 ճարպաթթուներ: Սա ճիշտ է, բայց օրգանը ածխաջրերի կարիք ևս ունի, ասել է բժիշկ Մեգգի Մունը։ Ուղեղը արագ է օգտագործում սննդանյութերը: Գլյուկոզայի պակասի դեպքում նեյրոնների միջև հաղորդակցությունը խաթարվում է, և ճանաչողական գործառույթը վատանում է:
«Հիմնական մակարդակում ուղեղին անհրաժեշտ են ածխաջրեր, քանի որ դրանք տրոհվում են գլյուկոզայի և վերածվում էներգիայի հասանելի աղբյուրի», - Eating Well-ի հետ զրույցում նշել է փորձագետը:
Ածխաջրերի որոշ աղբյուրներ, որոնք շատերը համարում են «վատ», իրականում կարևոր են ուղեղի ակտիվությունը պահպանելու համար: Այսպիսով, դուք չպետք է հրաժարվեք նրբորեն եփած կարտոֆիլից, սալորաչիրից, մեղրից, ամբողջական հացահատիկի հացից և շագանակագույն բրնձից:
Այս ապրանքները օգտակար վիտամինների, հանքանյութերի և հակաօքսիդանտների աղբյուր են, որոնք դրական ազդեցություն են ունենում առողջության վրա: Նրանք «աշխատում են» ոչ միայն ուղեղի, այլև այլ օրգանների և համակարգերի վրա, օրինակ՝ աղեստամոքսային տրակտի։ Իսկ նյարդային համակարգի առողջությունն ուղղակիորեն կապված է լավ մարսողության հետ։
Բայց ոչ բոլոր ածխաջրերն են առողջարար, նշել է փորձագետը։ Օրինակ, հացաբուլկեղենը, կոնֆետը և սոդան հրահրում են բորբոքում և օքսիդատիվ սթրես, ուստի ավելի լավ է նվազեցնել դրանց սպառումը: